Dubbel bijzonder

Vaak genoeg wordt me gevraagd of ik ook antiquaar of boekhandelaar ben.
Nou, nee, eigenlijk niet. Een doodenkele keer heb ik wel eens een boekje verkocht (vroeger vooral aan De Slegte) maar het komt eigenlijk maar zelden meer voor.
Dat neemt niet weg dat ik bij het kopen en verzamelen nog wel eens een bijzondere uitgave - al dan niet per ongeluk - dubbel aanschaf.
Soms maakt me dat niet zoveel uit, want er zijn boeken die ik graag dubbel bezit terwijl anderen hetzelfde lijken maar toch anders zijn!
De aantallen zijn dus niet schokkend genoeg om daarvoor een apart filiaal op Boekwinkeltjes of Antiqbook te openen. Het is aanbod net zo divers als de collectie van Perkamentus antiquarius zelf en daarom leek het me wel een aardig om ze via mijn blog aan te bieden. De prijzen zijn inclusief verzendkosten (NL) en weg is weg!

Interesse? Mail naar: perkamentusblog@hotmail.com

Blanke slavinnen

Brochures en boekje met dit thema verzamel ik al geruime tijd. Ooit wil ik er nog eens een artikel over schrijven met een korte bibliografie. De meeste brochures en uitgaven verschenen tussen 1880 en 1930 en zijn schaars tot zeldzaam. NB. Mocht u met betrekking hiertoe zelf iets dubbel hebben dan is ruilen een optie.


- Mr. A. De Graaf: “De strijd tegen den handel in vrouwen” (Haarlem, 1906).
Brochure (31 blz., niet geïllustreerd, compleet) uit de Bibliotheek van het Comité voor Inwendige Zending (met ex-libris aan de binnenzijde van de kartonnen omslag en bibliotheeksticker/aantekeningen voor op de voorzijde). Miniem scheurtje omslag, hersteld. Goed exemplaar

€ 25,- euro


- “De handel in Meisjes. Blanke slavinnen in de XIXe eeuw” (Amsterdam, ca. 1920).
Kwetsbare brochure (63 blz., niet geïllustreerd, compleet). Papier egaal lichtbruin verkleurd, rug en papieren omslag hier en daar wat rafelig. Goed exemplaar.

€ 25,- euro

De Amsterdamse Jodenbuurt (Getto)

Nog zo'n onderwerp dat mij interesseert. Boekjes die het dagelijks leven beschrijven voor de Tweede Wereldoorlog rond het Waterlooplein, de voormalige Jodenbuurt.


- Dr. M. De Hond: “Kiekjes I Jodenbreestraat Waterlooplein" (Amsterdam, 1926). Ingebonden, beige linnen band met titelopdruk en uitgeversvignet, 204 blz. inclusief ‘verklarende woordenlijst’ (niet geïllustreerd, compleet).
Op Franse titelpagina met inkt in net handschrift 'Leendert nazomer '30', plus verso (diens?) ex-libris. Kleine gebreken zoals de laatste pagina's wat bobbelig (door vocht? Echter geen vochtvlekken). Bovenzijde linnen rug (achter) licht beschadigd (zie foto). Goed exemplaar.

€ 40,- euro

Geen opmerkingen: