Het jaar geboekt

In de rubriek 'Het jaar geboekt' zal ik gedurende het jaar ALLE aanwinsten bijhouden en aan u melden, genummerd op volgorde van aankoop of ontvangst. Na afloop van de maand verplaats ik de lijst met aanwinsten naar de startpagina c.q. homepage en geef ik 'de cijfers'. In de rubriek blijven de voorgaande maand(en) als hyperlink aanwezig. Raadpleeg dus regelmatig deze rubriek om te zien of er aanwinsten zijn bijgekomen (of wacht op het maandoverzicht).

Ik vermeld de auteur, titel (plaats en jaar), bron en de aanschafprijs (al dan niet inclusief verzendkosten) en plaats een (collage) foto ter illustratie.
'Last but not least' lever ik bij elke aanwinst een kort commentaar. Alles bij elkaar verschaft dat u wellicht een uniek inzicht in de manie psyche van deze rasverzamelaar en de groei van zijn 'Private Library'!

2020

Januari

1C.T. Stork: "De Twentsche katoennijverheid. Hare vestiging en uitbreiding" (Enschede, 1888, 2de druk). In april 1888 verscheen de eerste druk, in juni de tweede! Desondanks een nu antiquarisch zeldzame autobiografie van (nog steeds!) Nederlands jongste ondernemer ooit; Charles Theodorus Stork (1822-1895). Fraai bewaard gebleven brochure in originele omslag. Gekocht op Marktplaats voor € 20,- euro (incl. verzendkosten).


2. A. Hendriks & J. van Velzen: "Van de Montelbaanstoren naar het Minervaplein. Nieuwe en oude Joodse buurten in Amsterdam 1900-1944" (Amstelveen, 2004). Mijn eerste kringloopvondst in 2020 voor € 1,75 euro. Ik bezit al een hele reeks fotoboekjes van Joods Amsterdam. Ze geven een fraai beeld van thans geheel verdwenen straten en buurten en een kleurijk straat- en volksleven.


3. P. de Rooy (red.): "Waakzaam in Amsterdam. Hoofdstad en politie vanaf 1275" (Amsterdam, 2011). Kringloopvondst voor € 4,50 euro. Mooi en overvloedig geïllustreerd overzicht van Amsterdamse justitiedienaren door de eeuwen heen. Voor mijn collectie boeken over de hoofdstad.


4. R. Feith: "Het Graf, in vier zangen" (Amsterdam, MDCCXCII [1792]). Eerste druk, gebonden in half leer (15) 105 bladzijden. Titelpagina met vignet evenals de kop- en sluitvignetten bij de vier zangen door Reinier Vinkeles (1741-1816). Volgens de 'Vaderlandsche Letteroeffeningen' (1824) was 'Het Graf' een monument van ‘oud-vaderlandsche deugd en godsvrucht’. Het was blijkens het aantal vertalingen ook één van Rhijnvis Feith's populairste gedichten. Gekocht bij De Slegte Amsterdam voor € 75,- euro.


5. R. van Vliet: "Ondergronds Leiden (1781)" (Leiden, 2019). Nieuwjaarsuitgave gedrukt voor vrienden en relaties van antiquariaat Klikspaan. Perkamentus ontving nummer 61 (van de 250).


6. S. Rottenberg: "Lungta Windpaard" (Amsterdam, 2020). Koppermaandaguitgave (gekregen) van Drukkerij/Uitgeverij De Buitenkant. Sandra Rottenberg in gesprek met Jo De Baerdmaeker. Oplage 700 exemplaren 'niet in de handel'. Bevat een losse afdruk van een houtgravure (xylografie) met het Tibetaanse windpaard voor het drukken van gebedsvlaggetjes. Smaakvol omslagontwerp door Hansje van Halem.


7. Portretgravure van Mr. Rhijnvis Feith gegraveerd door L.A. Claessens (1763-1834) naar een tekening door Pelletier. Dit portret verscheen bij de uitgave van het eerste deel van Feith's "Oden en Gedichten" (Amsterdam, 1796-1815). Gekocht bij antiquariaat De Zilveren Eeuw voor € 34,50 euro (incl. verzendkosten). Het portret (F. Muller 'Beschrijvende catalogus van 7000 portretten van Nederlanders', nr. 1649.c., proefdruk voor de letter, zonder de naam van de geportretteerde in het kader er onder) is toegevoegd (zoals ik wel vaker doe) aan aanwinst van deze maand!


8. J. Renswoude: "De avonturen van een Nederl. wereldreiziger als Volendammer" (Utrecht, 1929). Gekocht via Marktplaats voor € 7,73 euro (incl. verzendkosten). Zeldzame (bizarre) brochure over het echtpaar Renswoude dat besluit een 'Tour de France' te maken in Volendamse klederdracht. WorldCat kent dit boekje niet maar wonderlijk genoeg wel: "De avonturen van de twee Nederl. wereldreizigers als Volendammers gekleed, die per fiets van Holland naar Spanje en terug zijn geweest binnen den tijd van één jaar" (Utrecht, 1927)! Vermoedelijk een door hen zelf uitgegeven brochure.


9. Geduld, geduld, komt er aan...


2019

Alle aanwinsten per maand:

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober
November
December
2019 geboekt. Een jaar in feiten en cijfers

2018

Alle aanwinsten per maand:

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober
November
December
2018 geboekt. Een jaar in feiten en cijfers