Het jaar geboekt

In de rubriek 'Het jaar geboekt' zal ik gedurende het jaar ALLE aanwinsten bijhouden en aan u melden, genummerd op volgorde van aankoop of ontvangst. Na afloop van de maand verplaats ik de lijst met aanwinsten naar de startpagina c.q. homepage en geef ik 'de cijfers'. In de rubriek blijven de voorgaande maand(en) als hyperlink aanwezig. Raadpleeg dus regelmatig deze rubriek om te zien of er aanwinsten zijn bijgekomen (of wacht op het maandoverzicht).

Ik vermeld de auteur, titel (plaats en jaar), bron en de aanschafprijs (al dan niet inclusief verzendkosten) en plaats een (collage) foto ter illustratie. Tevens lever ik bij (bijna) elke aanwinst een kort commentaar.
'Last but not least' zal ik elk jaar een jaaroverzicht publiceren. Dat alles bij elkaar verschaft u een verhelderend en uniek inzicht in de manie psyche van deze rasverzamelaar en de groei van zijn 'Private Library'!

2023

Maart

1. P. van Winden: "Zelf Reve verzamelen. Handleiding tot een fatsoenlijke collectie" (Leiden, 1998). Eén van de 100 genummerde exemplaren gebonden in linnen (met stofomslag). Mijn aanwinst is genummerd 8/100. Ik ben weliswaar geen Reve fan maar wel liefhebber van dergelijke bibliofiele verzamelgidsen. Gekocht, met 25% korting, voor € 18,75 euro bij (het binnenkort verdwijnende antiquariaat van) boekhandel Scheltema in Amsterdam.


2. J. Holland (pseudoniem A.J. Vitringa): "Het apenboek, galgenhumor" (Deventer, 1882). Curieuze titel, in zijn oorspronkelijke bruin-linnen uitgeversband, die ik met vriendenkorting voor € 10,- euro kocht bij antiquariaat Klikspaan op de Amsterdamse Spui boekenmarkt.


Mijn vertrouwde kringloop leverde ditmaal zeven nieuwe titels (345, 6, 7, 8 en 9) voor in totaal € 21,75,- euro.

3. "Ter herinnering aan het Gouden Jubileum van de Chr. Nat. School te Ouderkerk a/d Amstel. 1 November 1927" (Amsterdam, z.j. [1927]). Zeer schaars klein oblong herinneringsalbum met tekeningen van het schoolgebouw en foto's van het bestuur, de leraren en schoolklassen. Deze school aan de westkant van de rivier de Amstel lag in Nieuwer-Amstel (Amstelveen) ongeveer op de plaats waar thans het talud van de brug over de Amstel ligt bij het dorp Ouderkerk aan de Amstel (Ouder-Amstel).


4. M. Mathijsen: "De gemaskerde eeuw" (Amsterdam, 2002). 


5. T. van der Laars: "Wapens, vlaggen en zegels van Nederland" (Amsterdam, 1989).


6. B. Verwelius (voorwoord): "Dam3 Amsterdam. Amsterdam's most prestigious address" (z.p. [Amsterdam], z.j. [2022]). Luxe uitgevoerde verkoopcatalogus plus mapje met plattegronden van Christie's International Real Estate m.b.t. de verkoop van Amsterdam's duurste penthouse-woning (ruim € 13 miljoen euro).7. G.L. Tichelman: "Tooverteekens en symbolen van Indonesië" ('s-Graveland, z.j. [1942]). Deel IV uit de serie "Primitief denken en beelden".


8. P. Andriesse: "Zuster Belinda" (Amsterdam, 1971). Schaarse eerste druk (hardcover) van deze spraakmakende parodie op de zuster-/dokterromannetjes (waarin alle personen de naam hebben van een tabak-/sigarettenmerk), met de iconische cover-illustratie van Hans Borrebach (1903-1991). Alles weten over dit cultboek? Lees mijn blog: "Zuster Belinda: "Tussen haar benen scheen de zon".


9. Y. Rustenhoven (samenstelling): "Beelden op Zorgvlied. Beeldende kunst op de begraafplaats (december 2000 t/m augustus 2001)" (z.p. [Baarn], 2000). Manifestatie en uitgave van Stichting De Amsteltuin (die in 2005 haar activiteiten staakte). Voor mijn collectie lokale geschiedenis/Zorgvlied.


10. L. Martineau: "De clandestiene prostitutie: sociaal-hygiënische studie. Met statistische waarnemingen over 535 gevallen van onteering" Amsterdam, z.j. [1888]). Vertaling uit het Frans en bewerkt door A.R. Westerhout (oftewel R.A. Oosterhout!). Schaarse en obscure uitgave uit de stal van de roemruchte Amsterdamse uitgever/boekverkoper Van Klaveren, die gespecialiseerd was in dergelijke 'vieze boekjes'. Met voorin een aankondiging dat de 3de druk van: "Clarisse, of het leven ener blanke slavin in de negentiende eeuw", bij hem verkrijgbaar was ( zie daarover deze lijst, nr. 9). Achterin een fondslijst. Gekocht voor € 34,50 euro (incl. verzendkosten) via Boekwinkeltjes bij antiquariaat De Kloof.


11. E.M. Renildis: "Aan de Belgische vrouwen. Een ernstig woord tot de Christelijke vrouwen" (Mechelen, 1920). Uitgave van de O.L. Vrouwenbond tot het bestrijden der oneerbare modes. Over onzedelijke kleding... Gekocht met wat vriendenkorting via Boekwinkeltjes bij antiquariaat Boek en Glas samen met:


12. A. Standaert: "De Zedenwet in Kunst & Letteren" (Gent/Amsterdam, 1922). Samen met nr. 11 voor € 25,- euro (incl. verzendkosten) 


13. A.F. Diepen: "De wellevendheid, handboek ten gebruike van de R.K. Seminariën, Colleges, Kweekscholen en Pensionaten, van Ouders en Opvoeders" ('s-Hertogenbosch, 1928). Gekocht via Boekwinkeltjes voor € 29,- euro (incl. verzendkosten).


14. H. van Dijkhuizen: "De Rotterdamsche roofholen en hun bevolking" (Rotterdam, z.j. [1925]). Geïllustreerde (derde) overdruk (in originele omslag) uit het dagblad "Voorwaarts". Gekocht via Boekwinkeltjes voor € 31,50 euro (incl. verzendkosten).


15. C. de Horde & F. Rosenberg: "Bovenkerk in oude verhalen" (Aalsmeer, 2022). Ik woon pal naast dit Amstelveense dorp en dit past mooi in mijn verzameling lokale geschiedenis/Nieuwer-Amstel. Gekocht in de boekhandel voor € 14,95 euro.


16. B. Bon-Tunteler: "Moord in een missie-huis St. Joan te Soesterberg en wat gebeurde er in de Sint-Anthoniaschool Haarlemmer Houttuinen Amsterdam?" (z.p. [Amsterdam], z.j. [1932]). Eén van de schaarse tot zeldzame brochures van de Amsterdamse mej. Bon-Tunteler die rond 1930 diverse malen de krant haalde met haar beruchte anti-katholieke schandaalbrochures en opruiende colportage-acties. Gekocht via Boekwinkeltjes voor € 42,95 euro (incl. verzendkosten).


17Komt...


2023

Alle aanwinsten per maand:

Maart

2022

Alle aanwinsten per maand: