Het jaar geboekt

In de rubriek 'Het jaar geboekt' zal ik gedurende het jaar ALLE aanwinsten bijhouden en aan u melden, genummerd op volgorde van aankoop of ontvangst. Na afloop van de maand verplaats ik de lijst met aanwinsten naar de startpagina c.q. homepage en geef ik 'de cijfers'. In de rubriek blijven de voorgaande maand(en) als hyperlink aanwezig. Raadpleeg dus regelmatig deze rubriek om te zien of er aanwinsten zijn bijgekomen (of wacht op het maandoverzicht).

Ik vermeld de auteur, titel (plaats en jaar), bron en de aanschafprijs (al dan niet inclusief verzendkosten) en plaats een (collage) foto ter illustratie. Tevens lever ik bij (bijna) elke aanwinst een kort commentaar.
'Last but not least' zal ik elk jaar een jaaroverzicht publiceren. Dat alles bij elkaar verschaft u een verhelderend en uniek inzicht in de manie psyche van deze rasverzamelaar en de groei van zijn 'Private Library'!

2022

Oktober

1J.Ch. Brunet: "Manuel du libraire et de l'amateur de livres..." (Kopenhagen, 1966-1968). Herdruk door Rosenkilde en Bagger van de 5de, meest complete editie (oorspronkelijk verschenen in Parijs tussen 1860-1880), bestaande uit 9 delen; 5 delen (Aa t/m Zyl.), 1 deel 'Table methodique', 2 delen supplement (A t/m Z.) en 1 deel met de 'Dictionaire de Geographie'. Gekocht bij het Zweedse Antiqvariat Classica voor € 295,- euro (incl. verzendkosten). Meer over deze uitgave in mijn komende blog: "Een bibliografisch meesterwerk met grote invloed".


2. J. Gawronski (red.): "Friet speciaal. Tijdschrift voor kinderen over archeologie in Amsterdam en omstreken. Nr. 1" (Amsterdam, 2014). Bevat 41 foto's van kunststof objecten uit het Damrak of Rokin gevonden tijdens de aanleg van de Noord/Zuidlijn 2003-2012. Ontwerp/vormgeving (Willem van Zoetendaal) en fotografische presentatie (Harold Strak) van relatief jonge archeologische objecten (uit de 20ste eeuw) tonen onmiskenbaar de geboorte/oorsprong van hun vijf jaar later verschenen boek: "Spul. Catalogus archeologische vondsten Noord/Zuidlijn Amsterdam" (Amsterdam, 2019), dat werd uitgeroepen tot best verzorgde boek van de wereld, en waarvoor thans antiquarisch belachelijke bedragen worden gevraagd. Gekocht voor € 0,70 euro bij mijn lokale kringloop.


3. Even geduld nog...

2022