vrijdag 4 april 2025

De Nederlandsche stad- en dorp-beschrijver (deel III)


Eind februari dit jaar deed ik een bijzondere vondst op Marktplaats. Aangeboden werd L. van Ollefen: "De Nederlandsche stad- en dorp-beschrijver. III deel. (Amstelland, Weesper Kerspel, Gooiland, de Loosdrecht enz.)" (Amsterdam, 1795). Zoals de foto's lieten zien een compleet en zeer fraai bewaard gebleven exemplaar, gebonden in halfleren band (met rood titelschild) en bruin kievitsmarmeren platten. "Bieden vanaf 200 euro" stond er, en dat deed ik nog op de dag dat de advertentie werd geplaatst. Daarna volgden een paar spannende dagen want de verkoper reageerde niet direct en ik weet dat er vele - al dan niet professionele kapers (lees antiquaren) - met mij op Marktplaats naar koopjes speuren... Ondertussen kwam ik er achter dat het boek deel had uitgemaakt van een incomplete set die werd geveild op 25 maart 2023 bij (Marc) Van de Wiele veilingen in Brugge/België (lot 908).
Na vier spannende dagen - ik was nog steeds de enige bieder - was mijn geduld op en vroeg ik aan de verkoper of wij wellicht tot overeenstemming konden komen. Na wat heen en weer e-mailen stelde hij een 'nu kopen prijs' voor van € 350,- euro (inclusief aangetekende verzending). Met in mijn achterhoofd de prijzen die in het antiquariaat worden gevraagd hapte ik onmiddellijk toe.

Enkele dagen later arriveerde het boek in mijn bibliotheek en begon ik direct met collationeren. Tot mijn grote genoegen bleek de uitgave overcompleet en meer gravures te bevatten dan de verkoper dacht op basis van de inhoudsopgave. Die telt weliswaar negentien plaatsen met een nummer (en dus illustratie) maar bij de beschrijving van Amsterdam zitten in plaats van één twee afbeeldingen en nog twee andere behoren bij meegebonden verslagen van historische gebeurtenissen in Amsterdam in 1795. Kortom tweeëntwintig gravures, alle nog keurig beschermd door blanco blaadjes. 

Het inktstempeltje op het titelblad maakt duidelijk dat mijn aanwinst ooit stond in de boekenkast van Jan Baptist Benoit (1807-1887) uit Harelbeke (België). Hij was 'huissier' oftewel deurwaarder van beroep en bezat een uitgebreide en bijzondere muziekbibliotheek. 


Het is tijd om ons wat meer in de uitgave te verdiepen. Het gaat hier om het derde deel van een achtdelige serie geschreven door de dichter, broodschrijver (en politiek querulant!) Lieve (L.) van Ollefen (1749-1816) en de Delftse boekhandelaar Rocus (Rs.) Bakker (1752-1828) die tussen 1793 en 1801 (in 8ºverscheen bij Hendrik Arend (H.A.) Banse in de Stilsteeg te Amsterdam. Van Ollefen en Banse waren goed bekend met elkaar door hun samenwerking aan de Nationaale Bataafsche Courant.


De Koninklijke Bibliotheek bewaart een uniek bericht van intekening (1792) op de uitgave "zijnde een van alles kundige geleider" (zie hierboven). Daaruit blijkt dat men voornemens was de gehele Republiek te behandelen wat uiteindelijk niet is gelukt. Op het werk kon worden ingetekend waarna de uitgever zich verplichtte tot levering onder de volgende voorwaarden:
"1. De aflevering geschiedt bij bladen, ieder van 16 pag.
2. Ieder blad is versierd met een fraaje plaat, verbeeldende een gezicht van deze of geene stad, dorp, vlek, heerlijkheid, enz. naar de natuur getekend, en gegraveerd door de beste meesters.
3. De druk geschiedt op best mediaan schrijfpapier.
4. Voor ieder blad wordt bij de aflevering betaald. 4 St.
5. De bladen zullen elkander zo spoedig volgen als mogelijk is, behoudens de keurigste uitvoering, ten langsten twee blaaden in de maand; doch zullen buiten intekening volstrekt niet te bekomen zijn"

Uit het voorwoord in deel VII "Rhijnland" blijkt dat de intekenaren in juli 1793 "Eene aflevering (-) van een Vel Letterdruk", een soort proefdruk, ontvingen met enkele plaatsbeschrijvingen uit Rijnland. Niet lang daarna verschenen de eerste losse plaatsbeschrijvingen in volstrekt willekeurige volgorde omdat: "wy nu te dier tyd nog zo geene vaste regel in de uitgave hadden aangenoomen, om zo spoedig mogelyk de Stukjes tot een gevoegelyk Boekdeel te kunnen inbinden". De gekozen werkwijze bracht met zich mee dat elke stad- of dorpsbeschrijving een eigen paginanummering kent. Waren er voldoende beschrijvingen klaar dan konden ze bij elkaar worden gebonden volgens de gedrukte inhoudsopgave.
In de inleiding bij het tweede deel (Delfland) schreef Van Ollefen daarover: "In de hoope dat deeze schikking naar genoegen zal weezen van die onze geëerde Leezeren, welke verkiezen het werk tot deelen verzameld te hebben, (anderen begeeren het aan losse bladen te houden, om dat zij dan, een reisje gaande doen, slechts zo veele bladen behoeven medeteneemen, als zij voornemens zijn steden en dorpen te gaan bezoeken;)..."

Uiteindelijk zouden de volgende acht bundels/delen uitkomen:
I: ’t Eiland van Dordrecht, de Hoeksche Waard, de Zwyndrechtsche Waard, de Riederwaard, en ’t Land van Ysselmonde (1793). Door L. van Ollefen.
II: Delfland (1794). Door L. van Ollefen.
III: Amstelland, Weesper Kerspel, Gooiland, de Loosdrecht enz. (1795). Door L. van Ollefen.
IV: Kennemerland (1796). Door L. van Ollefen. Heruitgegeven door de Europese bibliotheek, Zaltbommel (1976).
V: Schieland, en Krimpenerwaard (1797). Door L. van Ollefen en Rs. Bakker,
VI: Het land van Voorne en Putten, Overflaque, Portugal, etc. (1798). Door Rs. Bakker.
VII: Rhijnland, westelijk deel (1799). Door Rs. Bakker. Heruitgegeven door de Europese bibliotheek, Zaltbommel (1976).
VIII: Rhijnland, oostelijk deel (1801). Door Rs. Bakker. Heruitgegeven door de Europese bibliotheek, Zaltbommel (1976).

Elk deel bevat een voorrede/algemene inleiding over de streek met een eenvoudige ingekleurde topografische kaart. Daarna volgen de beschrijvingen van een stad of dorp voorafgegaan door een enkel blad met een ovale gravure van de besproken plaats (als daar een gereformeerde kerk aanwezig was) met daaronder het stads- of dorpswapen. 

======================================================================
NB. De Europese Bibliotheek, Zaltbommel publiceerde in 1964 een uitgave met alle titelbladen, de zeven topografische kaarten en 204 gravures uit de serie (echter de afbeelding bij de beschrijving van het volksfeest/vrijheidsfeest in 1795 in Amsterdam ontbreekt!). Alleen de delen Kennemerland en Rijnland (I en II) werden door hen in 1976 integraal fotomechanisch herdrukt ("Zaltbommelse herdrukken").


Daarnaast heeft uitgeverij Canaletto (Alphen aan den Rijn) in de jaren tachtig van de vorige eeuw een onbekend aantal  afzonderlijke stads- en dorpsbeschrijvingen - fotografisch herdrukt - uitgegeven (in dezelfde opmaak) in de serie: "18e eeuwse stads- en dorpshistoriën". Daarvan ken ik er twee: Vlaardingen (nr. 19) en Amstelveen (nr. 18).

======================================================================

De inhoudelijke opbouw van elke stad- en dorpsbeschrijving volgt een vast patroon.
Eerst een korte inleiding, dan iets over de naamsoorprong, stichting en grootte, het wapen, kerkelijke/godsdienstige gebouwen, wereldlijke gebouwen, regering (bestuur), voorrechten, bezigheden/vermaken, geschiedenissen, bijzonderheden en tot slot de reisgelegenheden en logementen. De stadsbeschrijvingen zijn wat uitgebreider, met informatie over schutterijen en gilden. Over het algemeen is de aardrijkskundige en historische informatie betrouwbaar, zeker daar waar het gaat over de tijd waarin de auteurs leefden, de tweede helft van de 18de eeuw. Soms leest men over zaken of gebeurtenissen die moeilijk of nergens anders te vinden zijn. Bijvoorbeeld over 'het wonder van de Overtoom', een spraakmakende en curieuze gebeurtenis die destijds veel mensen op de been bracht en waarover van Ollefen vertelt onder het kopje ‘bijzonderheden’ van deze (destijds) Amstelveense buurt.
Tien jaar geleden schreef ik erover in: "Zomervreugd en noorderzon". Ander voorbeeld; in de beschrijving van het dorp Diemen wordt gesproken over een nieuw aangelegd kerkhof aan de Weespervaart "voor lieden die niet in de kerk begraaven willen worden".
Dat was destijds een nieuw fenomeen waarover ik eerder schreef in: "Zand erover". Van Ollefen geeft vervolgens de "hoofdzakelijke inhoud van de instructie van den doodgraver van dit kerkhof" bestaande uit tien punten. Punt 5: "De doodgraver zal niemand, die schielijk gestorven, of suspect van verdronken of vermoord te zijn, mogen begraven voor en aleer hij aan den Baljuw van Amstelland, of bij absentie aan den Schout daarvan kennis heeft gegeeven".
Dit gaat over begraafplaats 'Rustoord', aangelegd in 1791 en destijds de eerste particuliere buitenbegraafplaats bij Amsterdam.
Uit dergelijke bijzonderheden blijkt wel dat de informatie niet alleen uit boeken kwam (er worden in de teksten diverse auteurs genoemd), maar ook lokaal werd verkregen; "volgends onze ingewonnene berichten" of "verschuldigd aan de vriendlijkste mededeeling". De soms: "zonderlinge naauwkeurigheid van onze hoogstwaardige begunstigers, die zig niet willen vergenoegen, met ons gebrekkige berichten te laaten toekomen, en nog geene gelegenheid hadden om de hun noodige documenten magtig te worden, of de Magistraats-persoonen, die hun het een of ander onderricht moeten geeven, te raadpleegen" (voorrede deel I), had zelfs invloed op de volgorde van verschijning van de afzonderlijke delen. 


In zekere zin is mijn aanwinst het meest bijzondere deel van de acht. Het bevat maar liefst vier extra katernen die geen stad- of dorpsbeschrijving zijn maar een historische gebeurtenis beschrijven.
De eerste twee zijn direct na de beschrijving van Amsterdam ingebonden. Het gaat om: "Verhaal van het gebeurde vóór en bij het planten van den eersten vrijheidsboom te Amsteldam" en: "Korte beschryving van het volks-feest... " (zie de afbeelding hieronder).
Deze twee extra beschrijvingen worden niet vermeld in de inhoudsopgave en de twee bijbehorende ovale gravures vond ik niet terug in Frederik Muller's: "Nederlandse historieplaten". Leuk detail; de versjes onder de twee gravures zijn gesigneerd met respectievelijk L.v.O en V.O. (Lieve van Ollefen). Alle andere versjes in deze uitgave zijn anoniem.
De: "Korte beschryving van het volks-feest... " werd in een ander - kleiner - lettertype gedrukt. Dat ook deze twee beschrijvingen door H.A. Banse werden uitgegeven blijkt uit de vermelding door A.B. Saakes in zijn: "Naamlijst van Nederduitsche Boeken" (Amsterdam, 1799, zie illustratie onderaan). De "Korte beschryving van het volks-feest... " met bijbehorende prent is erg zeldzaam en ontbreek vrijwel altijd in deel III (en de afbeelding dus ook in de eerdergenoemde uitgave van de Europese Bibliotheek, Zaltbommel). Via de STCN vond ik slechts één ander exemplaar in de collectie 'Amstelodamica' van de archivaris en verzamelaar A.M. van de Waal (Allard Pierson, O 06-8658). 


De volgende twee beschrijvingen (eveneens met ovale gravure) staan beide wel in de inhoudsopgave. Ze zijn direct meegebonden na het katern: "De buurten onder de banne van Amstelveen". Het gaat om: "Naauwkeurig verslag van den jammerlijken brand te Amstelveen...(1792)", alsmede: "Amstelveen herbouwd". Anders dan de twee eerdergenoemde beschrijvingen van de gebeurtenissen in Amsterdam in 1795 vermelden ze beide op de laatste pagina onderaan het uitgeversadres: "H.A. Banse in de Hartestraat over den vergulden Kop".
De reden daarvoor is dat ze ook allebei als losse uitgave buiten intekening om zijn uitgegeven en verkocht. In een voetnoot op de eerste pagina van: "Amstelveen herbouwd" schreef Van Ollefen: "Ofschoon onze Stad- en Dorp-beschrijver, volstrekt niet afgeleverd wordt dan aan de Heeren Intekenaaren op denzelven, hebben wij echter de beschrijving van de brand ook buiten intekening gedebiteerd; en vermids niemand van gezegde Intekenaren zig daaraan heeft gestoten, oordeelen wij, ook omtrent dit blaadjen, als tot de beschrijving van den brand behoorende, die vrijheid te mogen gebruiken". In augustus 1793 werd er in de "Leydse Courant" mee geadverteerd. De apart verschenen uitgave van de brand in Amstelveen (hieronder links) onderscheidt zich van de uitgave voor de intekenaren (rechts) door de op het eerste blad meegedrukte ovale gravure en aangepaste inleiding. Echter, een dergelijk aparte uitgave in deze opmaak met betrekking tot "Amstelveen herbouwd" is onbekend.


Het derde deel is ook het deel met de meeste gravures ('ovaaltjes') van Anna Catharina (of Cornelia) Brouwer (1772-18..). Zij was een van de vele illustratoren binnen het in de achttiende eeuw populaire genre van stads- en dorpsgezichten en we kennen haar werk voornamelijk door haar gravures voor deze serie. Van de tweeëntwintig afbeeldingen in deel III  (inclusief die bij beschrijvingen van historische gebeurtenissen) zijn er negentien van haar hand. Vaak graveerde zij naar tekeningen van anderen maar er zijn ook enkele die geheel door haar zijn ontworpen en gegraveerd. De vier overige gravures zijn van: J. Koning (Ouderkerk), J.G. Visser (Amstelveen en "Gezigt van den zwaaren Brand te Amstelveen") en Th. Koning (Muiden). 


Veel minder bekend is dat bij H.A. Banse gelijk met dit derde deel nog zes andere ovale gravures (met versjes) van haar verschenen van de gevechten in 1787 tussen Pruisische troepen en patriotten bij enkele Amsterdamse voorposten. Ook deze zes - vrij zeldzame - afbeeldingen vond ik niet terug in Frederik Muller's "Nederlandse historieplaten". Het zijn:
2. "Aanval op Muiden 1787".
6. "Aanval op Weesp 1787".


Enkele zijn duidelijk geïnspireerd op afbeeldingen gegraveerd door Cornelis Brouwer (ca. 1733-1803), vermoedelijk haar vader. Ze waren bedoeld om door liefhebbers "in alle beschrijv. dier troubelen, op dat form. gevoegd te kunnen worden" (zie illustratie hieronder uit A.B. Saakes: "Naamlijst van Nederduitsche Boeken" (Amsterdam, 1799)). Dat sloeg natuurlijk bij uitstek op het gelijktijdig verschenen derde deel van: "De Nederlandsche stad- en dorp-beschrijver", waarin de schermutselingen bij deze voorposten uitvoerig staan beschreven.


Als we de opmerkingen in verschillende eind negentiende eeuwse veilingcatalogi mogen geloven was de complete serie van acht delen toen al weinig voorkomend. Bepaald zeldzaam werd de uitgave (of losse complete delen daarvan) tijdens de gouden jaren van het antiquariaat, de tweede helft van de twintigste eeuw. Bibliotheek- en archiefonderzoek naar de eigen woonomgeving werd in deze periode een populaire vrijetijdsbesteding.
Tal van genealogische - en lokaal-historische verenigingen ontstonden of groeide in ledental.
Er verschenen speciale gidsen als de: "Handleiding voor de beoefening van lokale en regionale geschiedenis" (Weesp, 1984), geschreven door prof.dr. W. Jappe Alberts en antiquaar A.G. van der Steur, waarin de serie: "een belangrijk werk voor Noord- en Zuid-Holland (zonder West-Friesland en het Noorderkwartier)" werd genoemd.
Piet Buijnsters beschreef in: "Het verzamelen van boeken. Een handleiding" (Utrecht, 1992) in de inleiding bij hoofdstuk 10 ("Topografie en geschiedenis") hoe dit alles leidde tot een toenemende vraag naar authentieke afbeeldingen en contemporaine stad- en dorpsbeschrijvingen. Door de boeken te slopen konden losse prenten en afzonderlijke beschrijvingen voor (in totaal) meer geld worden verkocht. Ook ik heb destijds voor enkele tientjes per stuk originele losse beschrijvingen (zonder de dure gravures) uit deel drie gekocht en bij menig inwoner met interesse voor lokale geschiedenis hing (hangt) een ingelijst ovaal prentje van zijn woonplaats uit "De Nederlandsche stad- en dorp-beschrijver" aan de muur.

Inmiddels is de "De Nederlandsche stad- en dorp-beschrijver" bij lokaal historische verenigingen een goede bekende. In diverse verenigingsbladen is er al eens over geschreven en soms zijn zelfs complete dorpsbeschrijvingen opnieuw uitgegeven om te worden verspreid onder de leden en/of de verenigingskas te spekken. En heeft u toch liever iets origineels? Geen probleem want losse beschrijvingen en gravures worden veelvuldig aangeboden op websites als Marktplaats, Boekwinkeltjes of Antiqbook.

vrijdag 21 maart 2025

Het jaar geboekt, februari 2025

In de rubriek 'Het jaar geboekt...' geef ik een overzicht van de aanwinsten van de (afgelopen) maand. Behalve de bronnen en 'de cijfers' zal ik mijn aanwinsten hier en daar toelichten en voorzien van (hyper)links. Na afloop van elk jaar geef ik een jaaroverzicht (met een link naar de diverse maandoverzichten).

Februari 2025 de cijfers...

Totaal aantal objecten: 6.

Gekocht: 5.
Gekregen: 1.

Totaal uitgegeven: € 512,35 euro (incl. verzendkosten).
Gedeeld door 5 is gemiddeld: € 102,47 euro per object.

Via kringloopwinkel: 1 (6).
Via Boekwinkeltjes: 1 (5).
Via boekenmarkt: 3 (1, 2, 4).

Modern: 1 (6).
Marge & klein bibliofiel drukwerk: 1 (3).
Old & rare: 4 (1, 2, 4, 5).

Februari 2025: de aanwinsten...

1. M. Fokkens: "Beschrijvinge der wijdt-vermaarde koop-stadt Amstelredam..." (Amsterdam, 1662). De tweede druk met 20 afbeeldingen van m.n. gebouwen, 2 stadsplattegronden en een uitvouwbaar panorama van Amsterdam. Deze tweede stadsbeschrijving van Amsterdam - na die van Johannes Isacus Pontanus uit 1611 - is het meest onbekend gebleven van alle in de  zeventiende eeuw verschenen Amsterdamse stadsgeschiedenissen .
Fokkens uitgave verscheen als enige uitsluitend in 12° (Alleen Philipp von Zesen's: "Beschreibung der Stadt Amsterdam" (Amsterdam, 1664), die in quarto verscheen kende ook een editie in duodecimo). Gebonden in contemporain overlapping vellum. Naamstempel 'P.H. van Moerkerken'. Gekocht bij De Slegte in Amsterdam voor € 350,- euro,


2
. J. le Franq van Berkhey: "Oud Hollands vriendschap tot Leydens troost bij haren ramp in den jare 1807, gevolgd van Utrechts eeuwschets" (Leiden, 1809). Gebonden in een begin twintigste eeuwse eenvoudige groene halflinnen band met gemarmerde platten. Een lang gedicht waarvan de historische 'aanteekeningen' het meest interessant zijn. Daarin verwerkt een aanvulling op de bekende uitgave van K. van Alkemade en P. van der Schelling: "
Nederlands Displegtigheden..." (Rotterdam, 1732-1735) met zeven paginagrote afbeeldingen van bijzonder drinkgerei. Gekocht op de Amsterdamse Spui boekenmarkt bij antiquariaat Klikspaan voor € 60,- euro.


3
. R. van Stipriaan: "Mijn Leidse jaren" (Leiden, 2024). Verschenen t.g.v. nieuwjaar 2025, s
peciaal voor vrienden en relaties van het Leidse antiquariaat Klikspaan. Oplage 250 stuks, ik ontving nr. 211.


4. "Het Haarlemmer Meer in rouw, Over het vlugten van het nieuw-modisch kaaper jagt De Blixem, Gevoerdt door capitein Livinus Vinkenstyn..." (z.p. [Haarlem?], z.j. [1782]). Pamflet Knuttel 20321, gebonden met: "Vervolg en slot op het kamerspel, het Haarlemmer meer in rouw of de overhaaste vlugt van het nieuw modisch kaapersjagt de snelle Blixem, Gevoerdt door capitein Livinus Vinkenstyn...", gevolgd door: "Het boek der losbollen, of de daaden der binnenlandsche kapers" (z.p. [Haarlem?], z.j. [1782]) Knuttel Pamflet 20322 . Zeldzame publicaties over de roemruchte piratenactie op het Haarlemmermeer door enkele Amsterdamse patriciërszonen in 1782. Gebonden in een moderne halfleren band met gemarmerde platten. Gekocht op de Spui boekenmarkt bij Eric Klee (antiquariaat De Uilenspiegel) voor € 80,- euro. Meer hierover in mijn blog: "De piratenactie op het Haarlemmermeer in 1782".


5. G.H. Honing: "De vreedzame strijd" (Amsterdam, z.j. [1926]). Honing was hoofddirecteur van de vereniging "Hulp voor onbehuisden" in Amsterdam. Zijn uitgave geeft een interessant overzicht van de hulp aan daklozen, zwervers en armen. Ook worden de diverse opvanghuizen en internaten besproken alsmede de daarbij behorende problematiek. Zoals mijn trouwe bloglezers wel weten mogen vooroorlogse brochures en uitgaven over armoede, krotten en andere sociale ellende rekenen op mijn warme belangstelling! Gekocht via Boekwinkeltjes bij antiquariaat De Kloof in Amsterdam voor € 20,50 euro (incl. verzendkosten).


6. J. Kuys e.a (inleiding en vertaling): "De Tielse kroniek" (Amsterdam, 1983). Omdat de editio princeps van het "Chronicon Tielense", uitgegeven door J.D. van Leeuwen (Utrecht 1789), nog in mijn bibliotheek ontbreekt heb ik maar alvast deze moderne uitgave meegenomen uit mijn lokale kringloop voor € 1,85 euro.

vrijdag 7 maart 2025

De piratenactie op het Haarlemmermeer in 1782


Bij Eric Klee (antiquariaat De Uilenspiegel) lag in zijn kraam een opengeslagen boekje met een curieuze titelpagina. Het bleek te gaan om een convoluut met twee bijzondere uitgaven. Ten eerste: "Het Haarlemmer Meer in rouw, Over het vlugten van het nieuw-modisch kaaper jagt De Blixem, Gevoerdt door capitein Livinus Vinkenstyn...(z.p., z.j. [1782]). Knuttel pamflet 20321, in één band met: "Vervolg en slot op het kamerspel, het Haarlemmer meer in rouw of de overhaaste vlugt van het nieuw modisch kaapersjagt de snelle Blixem, Gevoerdt door capitein Livinus Vinkenstyn...", gevolgd door: "Het boek der losbollen, of de daaden der binnenlandsche kapers" (z.p. Fictief: "Gedrukt in de Oude Weetering, by de Geele Wildeman", z.j. [1782]) Knuttel pamflet 20322. De verschijning van beide pamfletten werd aangekondigd in oktober en november 1782 in twee kranten: de "Leydse courant" en de "Diemer- of Watergraafs-meersche courant" en was "alom te koop".


De 'kapers' - die zich door hun goede naam, maatschappelijke status en familiekapitaal ontastbaar waanden voor de gevolgen van hun actie waren: 'Livinus Vinkenstyn' alias Lieve Geelvink (1757-1783), 'Peters-zoon'/'Resretep' alias Jan Baron de Petersen (1745-1786), 'Wildzang'/'Van Welderen' alias George Hendrik de Wilde (1738-1817) en 'Losbollius' alias Pieter Muilman (1750-1819).
Een bizar maar smakelijk verhaal waarover ik verder niet hoef uit te wijden want het is al lang geleden uitvoerig beschreven. In 1988 door de bekende Haarlemse antiquaar Ab van der Steur (1938-2012) voor het bibliofiel en grafisch genootschap "Het beschreven blad" ("Een kaping op het Haarlemmermeer in 1782"), in 2012 door Hans Krol op zijn weblog "Librariana" ("Een kaping o.l.v. Lieven Geelvink van Bosbeek op het Haarlemmermeer") en later in 2021 nogmaals door Koen Kleijn voor: "Ons Amsterdam" ("Een kaping op het Haarlemmermeer in 1782"). Even lezen dus!

Thuisgekomen met mijn nieuwe aanwinst kostte het mij niet al te veel moeite om erachter te komen dat Eric deze uitgave verwierf via het Haarlemse veilinghuis Bubb Kuyper waar hij kennelijk veilingrestanten van de afgelopen november-veiling (81) had opgekocht.
Het boekje is in de catalogus te vinden onder nummer 1190 en de kavelomschrijving merkt op dat het afkomstig is uit de collectie van mr. A.M. (Ton) van den Broek (1932-1995). Beide pamfletten werden (door hem?) gebonden in een modern halfleren bandje met gemarmerde platten.
Op de binnenzijde van het voorplat zit een handgeschreven notitie van Ton geplakt die eindigt met de opmerking: "ex: antiquariaat C.P.J. van der Peet. Hofje van Staats - Haarlem 1968". Overigens dacht Ton dat de pamfletten uit 1800 waren, maar dat is niet juist.
Die verkeerde datering is afkomstig van C. Ekema: "Catalogus van Boeken, Pamfletten enz. over de Geschiedenis van Haarlem, en van het huis van Brederode..." (Haarlem, 1874, blz. 136, nummer 704).

Omdat de destijds spraakmakende gebeurtenissen al verschillende keren zijn beschreven had ik niet direct het voornemen om er verder een blogstukje aan te wagen. Maar na het lezen van de artikelen en nader bestuderen van de diverse bronnen zag ik voldoende aanleiding om twee nog onbesproken punten voor het voetlicht te brengen.


Ten eerste lijkt het erop dat wij niet alle publicaties die verschenen naar aanleiding van dit achttiende eeuwse schandaal ook kennen.
Slaan we de befaamde pamflettencatalogus van Knuttel erop na dan vinden we in het vijfde deel (1776-1795) op blz. 165 alle thans bekende pamfletjes terug (nrs. 20320 t/m 20325). Zes in totaal, feitelijk vijf want nummer 20323 "Het boek der Losbollen" is een aparte uitgave (in ander lettertype, zonder colofon) van de tekst in pamflet 20322. De opmerking van Krol op "Librariana": "Ten slotte wordt ook in de volgende Knuttel-pamfletten van de kaping op het Haarlemmermeer melding gemaakt: nummers 20611, 20626 en 20627 (2de druk van 20626)" is onjuist. Geen van deze pamfletten (uit 1783) heeft betrekking op de Haarlemmermeerse kaping of bevat daarover informatie (zoals u zelf via de hyperlinks kunt nalezen/constateren!).


Wij weten echter dankzij het "Vervolg en slot op het kamerspel..." (Knuttel pamflet 20322) dat het er zeven moeten zijn geweest. Op bladzijde 7/8 van het derde toneel kunnen we lezen hoe onze vier hooggeboren 'kapers' zich blijkbaar toch zorgen maken over eventuele repercussies in welke vorm dan ook. In spanning wachten ze nader bericht uit de stad af.
Al gauw komt 'Vinkenstyn' met slecht nieuws...

"Vinkenstyn. 
Hier ben ik weerom. Zie daar myn waarde Vrinden!
Zeeven Papieren, daar wy klaar in zyn te vinden:
My toegezonden uit de Stad door zekere Vrind.
Die weet hoe al het nieuws door my nog word bemind.

Peters-zoon.
Dit loopt dan anders af als wy deez ogtend dachten,
Toen wy nog al te zaam, niet zonder grond verwachten,
Dat ons geen Hekel-Pen zou treffen in deez' tyd.

Losbollius.
Dat spyt my duivels!

Wildzang.
En ik ben zeer verblyd
Dat al die Schryvertjes ons, (zulke brave Heeren,)
Met hun attentie nog gelieve te vereeren.
Ik zeg hun nedrig dank voor hunnen moeite, en
Ik zweer dat ik volmaakt hun gisping waardig ben.
Maar laat ons stuk voor stuk eens van naby bekijken,
Om ook op onze beurt een vonnisje te stryken.

Vinkenstyn.
Zie hier de taal dan eerst (kwanswys) van het gemeen (Knuttel pamflet 20325).

Losbollius tegen Wildzang.
Wat zegt gy van dit Vaers?

Wildzang.
Het bruit al zo wat heen,
De dichter is niet veel veleert van 't Vaerzen maken.
Waaragtig hy spreekt veel van onverstaanbre zaken.

Vinkenstyn.
Zie hier een tweede; hier spreekt ons de stroom God aan (Knuttel pamflet 20324).

Peters-zoon
Het scheind geen kwade toon die deez' Poeët kan slaan.
Wat zegt gy Wildzang?

Wildzang.
Ja, die Vent is meer bedreeven,
Om aan de gansche zaak, een beeter kleur te geeven.

Vinkesteyn.
Zie hier een derde, die op ons toepasselijk is.

Losbollius.
Een Noot'ficatie, O die is geheel niet mis (Knuttel pamflet 20320).

Vinkenstyn.
Zie hier een vierde dan, om ons te Corrigeeren (Onbekend pamflet, Knuttel pamflet 20322?).

Peters-zoon.
Die Publicatie kan men bij ons wel ontbeeren.

Vinkenstyn.
Nu deeze vyfde dan, wat zegt gy van die trek?

Wildzang.
Aankondiging, die schrijver is geen groote gek.
Is dat nu een manier van Satyriek te schryven?
Kom, kom de vodden buurt. Maar waar zal 't zesde blyven (Onbekend pamflet).

Vinkenstyn.
Hier is het ook myn Heer!

Peters-zoon.
Dit schiend wel bybeltaal
In drie Capittelen (Knuttel pamflet 20323).

Wildzang.
Kom gekheid al te maal,
Die schryver liegt te grof; en 't geen hyna wil maken,
Verstaat hy net zo min, als de echtheid onzer zaken.
Maar nu het zevende, wat droes verteld ons dat?

Vinkenstyn.
Zie daar; dit Kamerspel, als ik het wel bevat
Is 't best der vorige papieren (Knuttel pamflet 20321).

Wildzang.
't is met reden.
Hier ziet men onz' geval meer uitgebreid ontleden.
En ons, maar ook met ons, nog anderen berispt,
En sterk, maar kundig ook, en vry poliet gegispt.
Dat kan een vrolyk mensch waaragtig schier niet wraken,
Dat eens een Schryver dus die zaak Publiek wil maken".

De identificatie van nummer vier als mogelijk Knuttel pamflet 20322 is op basis van het feit dat hierin enkele voetnoten (waaronder een correctie) voorkomen gemaakt door de schrijver. Maar logisch lijkt mij dit niet, al was het maar gezien de volgorde waarin de pamfletten besproken worden. Ergo, mogelijk twee maar in ieder geval één pamflet (in de vorm van een satirische 'aankondiging') over dit voorval heeft waarschijnlijk de tand des tijds niet doorstaan en is onbekend gebleven.


Ten tweede valt er iets te zeggen over het illustratiemateriaal.
Zoals u kunt lezen maakt Knuttel bij "Het Haarlemmer Meer in rouw..." (nr. 20321) de opmerking: "Bij dit ex. is gevoegd de prent: "Bloedig Gevegt Tusschen Twee Amsterdamse Kapers En een Vriesse Turfschuijt Op de Haarlemmer Meer October 1782" (NB. In: "Het Boek der Losbollen..." begint vers 1 met: "Ende het geschieden in de agtste Maand...").
Deze los uitgegeven niet gesigneerde prent - die naar believen kon worden toegevoegd aan het pamflet - vinden we terug in Frederik Muller's: "Nederlandsche Historieplaten" onder nummer 4494 (niet 1494!). In mijn aanwinst ontbreekt deze prent.


Tot slot is er nog die curieuze titelpagina van: "Het Haarlemmer Meer in rouw..." met een plaatje dat volgens de titel de overdaad en wellust in losbandige gezelschappen moet verbeelden. Het is bovendien een waarmerk; "Om een nadruk te beletten Liet men hier dit plaatje zetten". Rechtsonder is met een vergrootglas leesbaar: "B. Picard fec." Dat is de Franse graveur en boekillustrator Bernard Picard (1673-1733). Volgens H.J. Scholten: "Catalogue raisonné des dessins des écoles française et hollandaise" (Teylers museum Haarlem, 1904, blz. 336) was deze kleine gravure bedoeld "pour un livre de chansons notées".
Het Rijksmuseum heeft er ook een afdruk van (objectnr. RP-P-OB-51.542) en die maakt veel duidelijk. Nu wordt zichtbaar dat het plaatje oorspronkelijk was gedateerd; 1722, en bovendien voorzien van een ondertitel: "Les plaisirs de la Jeunesse".
Eten, drinken, muziek maken, dansen en gezellig kletsen waren toen kennelijk de pleziertjes en genoegens van de jeugd. Alles met mate natuurlijk, want overdaad en wellust leidde tot losbandigheid en die had in 1782 geleid tot die spraakmakende piratenactie op het Haarlemmermeer.

zaterdag 15 februari 2025

Een donaat-fragment


Gerda Huisman is secretaris van het Nederlands Genootschap van Bibliofielen (NGB) en redactielid van het jaarboek dat het NGB uitgeeft. Enige tijd geleden werd zij door iemand benaderd met een verzoek om informatie. De desbetreffende persoon was via een erfenis in het bezit gekomen van een donaat-fragment en wilde daarover wel wat meer weten. Gerda's zoektocht leidde tot een informatief artikel: "Ferre, fero, tuli, latum. Een nieuw donaatfragment in particulier bezit" dat in ons komende jaarboek (2024) wordt gepubliceerd.

Als mede-redactielid had ik het concept daarvan een paar maal doorgelezen en was ik dus enigszins met de materie vertrouwd geraakt toen ik niet veel later een donaat-fragment tegenkwam op veilingsite Catawiki. Met de omschrijving: "Donatus - undescribed incunabula print - 1500" en een verwachte hamerprijs van maximaal tweehonderd euro werd dit kavel een paar dagen later voor € 265,- euro (exclusief veilingkosten) aan een koper in Israël verkocht. Normaal gesproken zou ik er verder geen aandacht aan hebben geschonken want het gaat niet om een object uit mijn collectie, maar dankzij het onderzoek van Gerda was ik warmgelopen voor de materie en besloot ik om te kijken wat ik daarover online kon vinden om er een stukje over te schrijven.


De term 'donaten' verwijst in de boekwetenschap naar een groep fragmenten van gedrukt materiaal, bestaande uit restanten van taal- en grammatica-uitgaven ten behoeve van het onderwijs in de Middeleeuwen. Ze gaan terug op de schoolgrammatica: "Ars minor" (voor beginners) en: "Ars Maior" (voor gevorderden) geschreven door Aelius Donatus, een Romeinse grammaticus uit de vierde eeuw na Christus.
Zijn grammatica werd eeuwenlang in grote hoeveelheden afgeschreven en later gedrukt op perkament en papier ten behoeve leerlingen die zich hiermee de eerste beginselen van het Latijn eigen maakten. Dit oefenmateriaal werd erg intensief gebruikt, meestal 'stukgelezen'. Perkament en papier waren echter relatief dure grondstoffen en dus werden de restanten vaak door boekdrukkers en -binders hergebruikt ter versteviging van boekbanden waardoor talloze donaten fragmentarisch tot ons zijn gekomen: dit soort materiaal staat bekend onder de naam maculatuur.

Donaten(-fragmenten) zijn typische voorbeelden van prototypografie die behoren bij de ontstaansgeschiedenis van onze boekdrukkunst en kenmerkend zijn voor de Westerse boekcultuur. Helaas zijn ze vaak erg fragmentarisch, niet meer dan enkele regels of een verminkt gedeelte van een pagina. Daarom is het dateren en lokaliseren, laat staan het toeschrijven aan bepaalde drukkers voor de meeste fragmenten bepaald geen sinecure.
Die onduidelijkheid gaf in voorgaande eeuwen ruimte om de vroegste Nederlandse voorbeelden als bewijs te zien voor de uitvinding van de boekdrukkunst door de Haarlemmer Laurens Janszoon Coster ('Costeriana').


Het exemplaar op Catawiki kon je nauwelijks nog een fragment noemen, het was exceptioneel groot. Het ging om een vel papier (21 cm. hoog en 32 cm. breed) dat dubbelzijdig was bedrukt met een gotisch lettertype waaronder een paar bijna twee regels hoge initialen, zogenaamde Lombarden. Deze staan aan het begin van een nieuw hoofdstuk zoals: "De adverbio" (de bijwoorden). Aan beide zijden zijn acht gedrukte bladzijden zichtbaar (enkele kolommen van ieder 27 regels). Onderaan het blad drie volledig, bovenaan drie grotendeels en aan de zijkant van het vel - nog net - twee. Daarmee worden meteen twee dingen duidelijk
Ten eerste dat hier gaat om een uitgevers-/drukkersrestant, een drukvel van een oplage die nooit tot katernen is gevouwen of als boek is ingebonden en gebruikt. Ten tweede blijkt uit het aantal afgedrukte pagina's, de verticale kettinglijnen alsmede de positie van het watermerk (waarover straks meer) dat het gaat om een octavo-uitgave (8°). Door het blad drie keer te vouwen ontstaat een katern van zestien pagina's. Ook valt er iets te zeggen over het boek waarvoor dit fragment werd gebruikt.
De vier langwerpige gaten zijn namelijk uitsparingen die de boekbinder maakte voor de ribben op de rug van het boek waarvoor dit vel werd gebruikt. Gezien het aantal ribben en de hoogte (32 cm.) zat dit vel verstopt in de band van een folio-uitgave. 

De omschrijving bij Catawiki was vrij summier. Het fragment werd gedateerd rond 1500 (waarover later meer) en toegeschreven aan de Franse drukker/uitgever Guy Marchant (Parijs). Het was afkomstig uit een boekband waarin ook fragmenten zaten van de: "Introductiones latinae", geschreven door de Spaanse humanist en grammaticus Antonius Nebrissensis (1444-1522) en gedrukt op 19 november 1500 in Parijs door Guy Marchant voor Denis Roce (vermeld in "Gesamtkatalog der Wiegendrucke" onder GW02233).
Toen ik vervolgens op Google verder zocht ontdekte ik op het Internet Archive ("a non-profit library of millions of free texts, movies, software, music, websites, and more".) al gauw dat het vel er één van twee was die in de boekband waren teruggevonden. Het andere blad is - zoals u kunt zien - op dezelfde manier versneden met één uitsparing voor een van de boekribben.


Dankzij de informatie onder de 'Copy-specific Notes' waren ook de andere fragmenten terug te vinden, afkomstig uit dezelfde boekband, zoals het eerdergenoemde Nebrissensis-fragment en een fragment van Raymunus Lullus (1232-1315/16): "De laudibus B.V. Mariae", gedrukt op 6 en 10 april 1499 in Parijs door Guy Marchant voor Jean Petit.

De toeschrijving van beide donaten aan de Franse drukker/uitgever Guy Marchant (lettertype 1:75G gebruikt tussen 1483-1500?) lijkt waarschijnlijk, maar is niet honderd procent zeker. Guy Marchant produceerde in Parijs vanaf 1483, maar vooral tussen 1490 en 1505/1506 met name religieus drukwerk. Hij werd vooral beroemd door zijn prachtig geïllustreerde "Danse Macabre", gedrukt 28 september 1485 (vijf edities) en zijn: "Compost et kalendrier des bergiers", gedrukt 18 april 1493 (zeven edities).
Van Marchant zijn echter - voor zover ik kan nagaan - geen complete donaat-uitgaven bekend, laat staan dat bekend is wanneer hij deze zou hebben gedrukt. Ik vermoed echter dat de stellige opmerking in de omschrijving op Catawiki; "Het is duidelijk dat het blad dat hier verkocht wordt, ook in 1500 gedrukt is" bij nader onderzoek geen stand zal houden.
Een aanwijzing daarvoor is het aanwezige watermerk, een achtpuntigearmige gekroonde ster. Dit watermerk wordt aangetroffen in papier gemaakt in Leuven rond 1487. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat papier bij de drukker destijds langer dan een jaar op de plank lag, laat staan een decennium of meer.

woensdag 5 februari 2025

Het jaar geboekt, januari 2025

In de rubriek 'Het jaar geboekt...' geef ik een overzicht van de aanwinsten van de (afgelopen) maand. Behalve de bronnen en 'de cijfers' zal ik mijn aanwinsten hier en daar toelichten en voorzien van (hyper)links. Na afloop van elk jaar geef ik een jaaroverzicht (met een link naar de diverse maandoverzichten).

Januari 2025 de cijfers...

Totaal aantal objecten: 9.

Gekocht: 6.
Gekregen: 3.

Totaal uitgegeven: € 216,09 euro (incl. verzendkosten).
Gedeeld door 6 is gemiddeld: € 36,01 euro per object.

Via Boekwinkeltjes: 1 (9).
Via kringloopwinkel: 3 (2, 3, 4).
Via Marktplaats: 1 (8).
Via Ebay: 1 (1).

Modern: 4 (2, 3, 4, 8).
Marge & klein bibliofiel drukwerk: 3 (5, 6, 7).
Old & rare: 2 (1, 9).

Januari 2025: de aanwinsten...

1G.H. Boughton: "Sketching Rambles in Holland" (New York , 1897). Fraai bewaard gebleven tweede druk van deze in 1885 voor het eerst verschenen uitgave over ons land geïllustreerd met schetsen (pentekeningen) van de auteur en G.A. Abbey. Met heraldisch ex-libris van Thomas Raymond Healy. Gekocht in Amerika via Ebay voor € 63,64 euro (incl. verzendkosten).


2. K.F. Treebus: "Symbolenwijzer. Een praktische gids voor gedrukte tekens en symbolen" (Amsterdam, 2007). Gekocht bij mijn kringloop voor € 1,75 euro.


3. J. Rijpstra & J. van Vooren: "Sportalbum 1898" (Nieuwegein, 2014). Gelimiteerde heruitgave (nr. 0525/1000) van het aan Koningin Wilhelmina aangeboden album (40 cm. x 34 cm.) bij haar inhuldiging in 1898. Deze historische uitgave gaf voor de eerste keer in onze sportgeschiedenis een overzicht van de complete Nederlandse sport op dat moment. De diverse sportverenigingen zijn destijds illustratief vormgegeven door bekende kunstenaars en uitgevoerd op perkamenten bladen. De originele band is gemaakt van gebatikt perkament met goudstempeling (Lion Cachet). Sinds 1898 ligt dat album in het Koninklijk Huis Archief in Paleis Noordeinde. Gekocht bij mijn kringloop voor € 35,- euro.


4. I. Sorgdrager & D. van der Meulen (red.): "'Ik heb u den Havelaar niet verkocht'. Multatuli contra Van Lennep" (Amsterdam, 2010). Gekocht bij mijn kringloop voor € 1,75 euro.


5. A. Brassinga: "Wedloop" (Den Haag, 2024). Van 'Iemand', c.q. boekenvriend en 'blogredacteur' Reinder Storm ontving ik dit bibliofiele nieuwjaarsgeschenk. De oplage bestaat uit 25 exemplaren. Perkamentus ontving nr. 20.


6. W. Heijting: "Vrede hoor je niet" (Zevenhoven, 2025). Tien haiku's met de beste wensen voor 2025 gekregen van W. Heijting, die ik ken van het Nederlands Genootschap van Bibliofielen. Oplage 'enkele tientallen' voor familie, vrienden en goede bekenden.


7. "Bored" (Amsterdam, 2025). Koppermaandaguitgave van Drukkerij/Uitgeverij De Buitenkant. Houtsnede uit 1935 van Ishikawa Toraji (1875-1964) uit: M. Jansen: "Japanese prints from the Elise Wessels collecton".


8. P. Hefting: "Nederlandse postzegels, poststempels en achtergronden 1987-1988" ('s-Gravenhage, 1988). Deze uitgave - in twee delen - is het controversiële vormgevingsdebuut van de toen nog bij de Staatsuitgeverij werkzame Irma Boom. “The books polarised the design community. They won all the awards and a Best Book Award, my first one. In the jury report they mentioned ‘a brilliant failure’. Suddenly people knew who I was. I realised negative publicity has an enormous impact, more than positive publicity.” (Irma Boom, 2014). Voor mijn verzameling boeken ontworpen door Irma Boom. Gekocht via Marktplaats voor € 100,- euro (incl. verzendkosten).


9. "De huisvesting van krotbewoners" (Amsterdam, 1932). Met foto's, plattegronden en grafieken geïllustreerd rapport van een commissie, ingesteld door het 'Nederlandsch Instituut voor Volkshuisvesting en Stedebouw en den Nationalen Woningraad, Algemeenen Bond van Woningbouwvereenigingen'. Vooroorlogse uitgaven en brochures over (Amsterdamse) krotten en sloppen(problematiek) zijn erg zeldzaam en verzamel ik graag. Gekocht via Boekwinkeltjes bij antiquariaat Boek & Glas voor € 13,95 euro (incl. verzendkosten).

zaterdag 25 januari 2025

2024 geboekt. Een jaar in feiten cijfers

Ik presenteer u hierbij alweer het zevende jaaroverzicht op mijn blog samengesteld op basis van de maandoverzichten.

Er verschenen het afgelopen jaar 21 blogs inclusief de maandelijkse (aanwinst)overzichten. Dit is het laagste jaaraantal sinds ik blog. Aan bijzondere aanwinsten heeft het zeker niet gelegen. Ik kan rustig stellen dat in 2024 (wederom) diverse 'highlights' hun weg vonden naar mijn bibliotheek. Slechts enkele daarvan stonden centraal in een blog. Daarnaast gaf ik ter afwisseling een onthullende blik: "Achter de schermen" en vertelde ik over mijn bezoek aan "De Deventer boekenmarkt, ruim twintig jaar later" (volgens de statistieken mijn best gelezen blog van 2024). 


Mijn maandelijkse uitgavenpatroon zag er in 2024 als volgt uit.
1. Januari: uitgegeven € 154,39 euro voor 15 objecten is € 10,29 euro per object
(3 gekregen).
2. Februari: uitgegeven € 327.95 euro voor 6 objecten is € 54.66 euro per object.
3. Maart: uitgegeven € 197,- euro voor 6 objecten is € 32,83 euro per object
(1 gekregen).
4. April: uitgegeven € 124,25  euro voor 5 objecten is € 24,85 euro per object
5. Mei: uitgegeven € 288,55 euro voor 11 objecten is € 26,23 euro per object
(2 gekregen).
6. Juni: uitgegeven € 47,50 euro voor 2 objecten is € 23,75 euro per object.
7. Juli: uitgegeven € 169,65 euro voor 7 objecten is € 24,24 euro per object.
8. Augustus: uitgegeven € 507,- euro voor 8 objecten is € 63,38 euro per object.
9. September: uitgegeven € 148,75 euro voor 7 objecten is € 21,25 euro per object.
10. Oktober: uitgegeven € 263,49 euro voor 4 objecten is € 59,12 euro per object
(1 gekregen).
11. November: uitgegeven € 1122,30 euro voor 7 objecten is € 160,33 euro per object.
12. December: uitgegeven € 289,05 euro voor 7 objecten is € 41,29 euro per object (1 gekregen).


Totaal uitgegeven: € 3.639,88 euro (2023: € 4061,28 euro) voor 85 objecten (2023: 125) is
€ 42,82 euro per object (2023: € 32,49 euro). 8 objecten kreeg ik (2023: 21).
Ten opzichte van 2023 gaf ik niet alleen veel minder uit (ruim € 400,- euro) maar ook nog eens voor beduidend minder objecten. Gevoelsmatig ligt dat enerzijds aan de hogere kwaliteit van het verworven materiaal, anderzijds aan mijn toenemend selectiever aanschafbeleid. Daarbij speelt ruimtegebrek ongetwijfeld een rol op de achtergrond. Dat ik mijn schatten gedwongen moet 'opstapelen' in plaats van 'uitstallen' knaagt meer en meer aan mij. In de laatste week van het jaar besloot ik daarom maar weer eens mijn boekenkasten te 'wieden'. Dat leverde weliswaar weer een verhuisdoos vol boeken op maar niet veel ruimte, hoogstens wat meer lucht!


De novembermaand gaf ik het meeste geld uit dankzij de boekenveiling bij Bubb Kuyper in Haarlem. Ik scoorde er o.a. mijn kostbaarste aanwinst van 2024: Jan Wagenaar's 21-delige: "Vaderlandsche Historie". Verrijkt met extra informatie en extra portretgravures betaalde ik hiervoor ongeveer € 670,- euro (zie hier, aanwinst 3 en 6). In: "Van 1e druk, naar beste editie & meest complete uitgave" heb ik hierover meer verteld. 


Mijn boekbinder/-restaurator Hans Pieterse kwam het afgelopen jaar diverse malen in actie n.a.v. bijzondere aanwinsten die wat extra aandacht nodig hadden. Voor een uiterst zeldzaam voorbeeldboek met: "De boekbandstempels van Hendrik Giltaij" en voor "Een vroeg achttiende eeuws exemplaarboek" maakte hij fraaie bewaarcassettes. Daarnaast restaureerde en verstevigde Hans de omslag van het curieuze boekje van P.J. Prinsen: "Belooningen en Straffen, als Middelen der Opvoeding in de Huisgezinnen en Scholen. Een Boek voor Ouders, Opvoeders en Onderwijzers" (Amsterdam, 1823). In totaal declareerde hij bij mij in 2024 een bedrag van € 822,80 euro. Samen met de € 3.639,88 euro die ik aan boeken uitgaf kom ik dan op € 4516,68 totaal, vrijwel hetzelfde totaalbedrag dat ik uitgaf in 2023.


Afgelopen jaar kwamen er ook aanvullingen binnen op deelcollecties die ik eerder heb beschreven. Zo verwierf ik (zie het januari maandoverzicht, nr. 18) een brochure: "Levenswee" die een onbekende variant blijkt van nummer van 23 in mijn "Blanke Slavinnen; een bibliografie". In mei verwierf ik twee ontbrekende deeltjes uit de serie: "Curiositeiten van allerlei aard", waaraan ik in 2015 drie blogs wijdde (zie het mei maandoverzicht, nr. 3 en 4). Voor mijn bescheiden Helmerscollectie - tot slot - vond ik eindelijk een exemplaar van J.F. Helmers': "De Hollandsche Natie" (Den Haag, 1812) met het uiterst zeldzame eerste verbeterblad (lees: "Het gewraakte verbeterblad").


Zoals elk jaar hield ik ook mijn vindplaatsen bij. Waar kocht Perkamentus zijn aanwinsten in 2024? Het totaallijstje (met tussen haakjes de cijfers van 2023) ziet er ditmaal als volgt uit:

Boekwinkeltjes: 5 (26).
kringloopwinkel: 35 (37).
- boekhandel: 5 (4).
- drukker/uitgever: 1 (4).
- boekenmarkt: 10 (13).
- (online) antiquariaat: 5 (14).
Marktplaats: 17 (16).
- Bol.com: 1 (0)
Catawiki: 1 (3).
Bubb Kuyper veiling: 4 (6).
- Ebay: 1 (0).

Behalve een dramatische terugval bij Boekwinkeltjes geen schokkende verschillen. Kijken we vervolgens naar de verdeling in categorieën met tussen haakjes de cijfers van 2023.

- Modern: 40 (40).
- Marge & klein bibliofiel drukwerk: 7 (10).
- Old & rare: 46 (96).

Het aandeel 'old & rare' halveerde, de rest bleef ongeveer gelijk.

Uiteraard werden al mijn blogs weer van te voren gelezen en geredigeerd ('ontspijkerd') door mijn trouwe blogredacteur Reinder Storm, conservator cartografie, geografie en reizen bij het Allard Pierson in Amsterdam. U ziet hem hieronder in spanning op de uitkijk in afwachting van een nieuw blog van Perkamentus. Nogmaals veel dank Reinder!


Ik wens al mijn boekliefhebbende en/of bibliofiele Blog-, Twitter dan wel Mastodonlezers, een bijzonder voorspoedig en boekrijk 2025!

Overzicht aanwinsten per maand:

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober
November
December