vrijdag 12 maart 2010

Kijk!


Mooie boeken, daar hou ik van.
Naar welk van de afgebeelde exemplaren gaat uw voorkeur uit?
Het zijn een willekeurig aantal fraai linnen uitgeversbanden uit mijn bibliotheek. Er valt over elk boek afzonderlijk veel te vertellen maar het gaat mij nu even niet om de vaak hoogst interessante inhoud of hoe ik eraan kwam maar om de buitenkant; de boekband dus.

In volgorde van uitgifte ziet u hier:
Een Engelse eerste druk van Heinrich Schliemann’s: "Ilios. City and country of the Trojans..." (London, 1880). Schliemann schreef nog twee boeken over zijn opgravingen daar. Ook daarvan bezit ik de Engelse eerste druk, maar de boekbanden zijn minder fraai gedecoreerd.
Dan een mooi exemplaar van J. Kuyper's: “Wereld-atlas in honderd kaarten” (Amsterdam, 1880-1882).


Vervolgens een deel uit de bekende serie (tiendelig, inclusief de zeldzame wandelatlas) van: “Wandelingen door Nederland…” (Haarlem, 1887-1888) door J. Craandijk.


De catalogus uitgegeven ter gelegenheid van de Internationale Tentoonstelling voor Boekhandel en aanverwante vakken in het Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam (Juli-Aug, 1892).
Dit prachtexemplaar maakte, blijkens het ex-libris, ooit deel uit van de collectie van Ulco Proost (1885-1966), directeur van de bekende papiergroothandel Proost & Brandt te Amsterdam (thans Diemen). De voorkant is een ontwerp van L.W.R. Wenckebach.


Tot slot de bekend uitgave van F. Hermans en Jac.P. Thijsse: “In het Vondelpark” (Amsterdam, 1901) met een smaakvol art nouveau bandontwerp van W.F.A. Pothast (1877-1916).
Wat de soms drukke bandversiering versterkt is de machinaal in reliëf gedreven stempeldecoratie (in Engelse termen: ‘embossed’) en het gebruik van kleuren in combinatie met goud. Dit soort banden waren vooral populair in de tweede helft van de 19de eeuw en niet alleen voor boeken maar ook als kaft voor leporello's.


Ook al is de inhoud bepalend geweest voor de aanschaf destijds, visueel zijn ze (vind ik!) uitermate aantrekkelijk. Het zijn van die boeken die nog voordat je ze openslaat om in te lezen of lekker te bladeren uitschreeuwen: KIJK!...en geniet!

2 opmerkingen:

  1. Zelf op de foto gezet met de nieuwe camera? Prachtig scherp. (Laatste boek mist nog link naar vergroting.)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, mooi scherp inderdaad. Ook de laatste afbeelding kan nu worden vergroot (dank je!).
    Naar welk boek gaat jouw voorkeur uit?

    BeantwoordenVerwijderen