woensdag 11 augustus 2010

Fré Cohen compleet

Wat dreef mij ertoe om tien jaar geleden bij boekhandel De Slegte in Amsterdam het “Verslag van de herdenking van het derde eeuwfeest van de universiteit van Amsterdam” (Amsterdam, 1933) te kopen en niet het daarbij behorende “Gedenkboek van het athenaeum en de universiteit van Amsterdam 1632-1932” (Amsterdam, 1932)?

Welnu, destijds interesseerde ik mij uitsluitend voor bladzijde 46 (tot 48) van het verslag van de herdenking. Daar stond de tekst van de feestrede uitgesproken door de toenmalige Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, mr. J. Terpstra, waarin hij bekendmaakte dat het Hare Majesteit Koningin Wilhelmina had behaagd een aantal medewerkers koninklijk te onderscheiden. Tussen de namen staat ook die van mijn overgrootvader Johan Marie Redeker (1874-1959), destijds amanuensis in het laboratorium voor gezondheidsleer en instituut voor tropische hygiëne onder leiding van professor dr. J.J. van Loghem (voorheen professor R.H. Saltet). Passend bij zijn stand en beroep ontving hij de zilveren medaille in de orde van Oranje Nassau.


Waarom kocht ik pas vorig jaar ook het lijvige, 720 pagina’s tellende, gedenkboek?
Omdat ik sinds de aanschaf van het verslag van de herdenking met een knagend gevoel van incompleetheid liep. De typografische verzorging, bandstempel en initialen van deze dubbele uitgave zijn van de hand van mejuffrouw Fré Cohen (1903-1943).
Zij maakte van gedenkboek en verslag een prachtige eenheid; “een uitzondering op de dure gruwelen die doorgaans bij zulke gelegenheden verschenen” schreef Charles Nypels (1895-1952). Dat knagende gevoel ben ik nu eindelijk kwijt.
Fré Cohen is weer compleet.

2 opmerkingen:

 1. De correcte benaming van de onderscheiding die uw overgrootvader ontving luidt: 'de eremedaille in zilver verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau'. Moge de prefecte informatie die u in de bibliofilie wilt overdragen zich ook uitstrekken tot andere terreinen. Met vriendelijke groet, Joep Haffmans, Utrecht

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waarde Joep,

  Dank voor je reactie. "in", "verbonden aan"... Waarom laten we Wilhelmina niet zelf aan het woord? Wat staat in haar eigen besluit?

  "Wij Wilhelmina, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

  Op voordracht van Onzen Minister van Onderwijs en Kunsten en Wetenschappen van 23 Mei 1932, No. 48, Kabinet; HEBBEN GOEDGEVONDEN EN VERSTAAN:

  C. toe te kennen de eere-medaille der Orde van Oranje-Nassau in zilver, aan...."

  BeantwoordenVerwijderen