zondag 24 oktober 2010

Nieuwe aanwinsten

Een bijzonder boekje uit 1821, waarover later meer, niet meegerekend kocht ik de afgelopen week gemiddeld één boek per dag. De boekenvloed zorgde voor een ingrijpende reorganisatie in een van mijn boekenkasten waarbij het telkens weer een uitdaging is om alle verworven schatten op de planken te krijgen. Alleen mijn deelcollectie boeken over boeken beslaat nu al zo'n zeven strekkende meter. Op de bekende Amsterdamse Spui boekenmarkt kocht ik afgelopen vrijdag het rijk geïllustreerde en vijf kilo zware “Memorboek. Platenatlas van het leven der Joden in Nederland van de Middeleeuwen tot 1940” (Baarn, 1974).
Weer zo’n prachtig boek dat destijds dik over de honderd gulden kostte en nu voor minder, soms heel veel minder kan worden gekocht. Een blik op de bekende internetsites laat zien waarom. Er zijn er veel te veel gedrukt en er worden er nog meer aangeboden (laagste prijs € 14,- euro!). Heel veel boek voor weinig geld dus, maar pas op! Twee zaken ontbreken regelmatig bij de aangeboden exemplaren.
Ten eerste de stofomslag en ten tweede de losse bijlage (de “aanvullende opgave van voor het boek gebruikte boeken en artikelen”).
Een compleet exemplaar voor € 25,- euro, wat ik betaalde, is dan niet veel geld. Twee stalletjes verder kocht ik het, bij elke boekhistoricus bekende, standaardwerk van Philip Gaskell: “A new introduction to Bibliography” (Oxford, 1979).
Het stond al een tijdje op mijn verlanglijstje en voor het belachelijke bedrag van € 7,50 euro kon ik het niet laten liggen.

Op weg naar huis passeerde ik in de Staalstraat Nijhof & Lee waar ik mijn bestelling van twee maanden geleden ophaalde: “ABC for book collectors” van J. Carter & N. Barker (New Castle/London, 2010). Welbekend onder boekengekken. Vers uit Amerika, want ik wilde absoluut de laatst verschenen editie hebben en dat bleek de achtste te zijn (voor € 25,- euro).
Vervolgens toch ook nog even langs de boekenstal van Jos Albers op het Waterlooplein. Voor een spotprijs van slechts € 10,- euro kocht ik er twee vrijwel spiksplinternieuwe boeken uit de stal van de Amsterdamse kwaliteitsuitgeverij ‘De Buitenkant’. Het zijn: “Van pen tot laser. 31 opstellen over boek en schrift aangeboden aan Ernst Braches” (Amsterdam, 1996) en van Stanley Morison het boekje: “Grondbeginselen der typografie” (Amsterdam, 1990). Gewoon lekkere 'hebbedingetjes' voor twee keer niks!

Ondertussen had ook tante post het druk met mij.
Via internet aangekocht arriveerden hier inmiddels twee boeken. Ten eerste: Th.A.A.M. van Amstel “De heren van Amstel 1105-1378” (Hilversum, 1999) voor € 17,- euro. Ook al heel lang op mijn verlanglijstje.
Ten tweede, voor slechts € 5,- euro, het curieuze essay geschreven in 1793 door Arend Fokke Simonszoon (1755-1812): “De boeknegotie in het toekomend jaar drie duizend. Eene mijmering” (Amsterdam, 1999).
Een gelegenheidsuitgave, van slechts 55 bladzijden, door Van Veen Uitgeversgroep opnieuw gedrukt in een beperkte oplage van 2000 stuks en niet in de handel verkrijgbaar.
Ik ken het niet, maar de titel maakte mij nieuwsgierig. Misschien iets voor een artikeltje over ‘de boekverzamelaar in het jaar drieduizend’.
Het derde boek tenslotte - en nog onderweg - is van
B. Gascoigne: “Prentkunst en drukwerk, een complete handleiding voor het herkennen van manuele en mechanische drukprocedés van houtsnede tot ink jet printing” (Amsterdam, 1988). Een vertaling van het bekende ‘How to identify prints’, voor maar € 32,- euro. Op de studiezaal bij Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam kwam ik het tegen en het is met zijn afbeeldingen, tips en instructies, bijzonder informatief en handig bij het identificeren van diverse illustratietechnieken in (oude) boeken. Overigens wordt het ook aanbevolen in het eerdergenoemde ‘ABC for book collectors‘.

Heeft u even meegeteld? Totaal acht boeken voor € 121,50 euro (inclusief de verzendkosten). En dat alles luttele dagen voor de start van de ‘31st Amsterdam Antiquarian Book, Map & Print Fair 2010’. Ik hou mijn hart (maar vooral ook mijn portemonnee!) vast….

8 opmerkingen:

 1. Van harte welkom bij de opening! Vrijdagmiddag, iets voor tweeën.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vermoedelijk zal ik er pas zaterdag zijn. Bewaar de mooiste dingen even tot dan...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik kocht deze week 30 boeken voor ca 15,-, maar dat waren dan wel veel minder deftige boeken!-:
  Sander www.rond1900.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zou mij ook wel lukken maar ik moet me beperken want ik groei uit mijn jasje. Zelfs bij het kopen van maar één boek moet ik al puzzelen. Daarnaast betrap ik mezelf erop dat mijn voorkeur inderdaad steeds meer uitgaat naar het 'deftige' boek (liefst ingebonden)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En toch steeds even "slechts" erbij zetten als ware het een soort van verontschuldiging ;-)
  Maar ik ken het, ik koop me suf aan boeken die "slechts" een luttel bedrag kosten of "relatief" goedkoop zijn.

  Mooie site overigens.

  groet,

  Koen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je hebt gelijk Koen; te veel 'slechts' in het stukje gestopt. Dank voor je compliment en reactie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo, zo, zo herkenbaar. En inderdaad: op een gegeven moment wil je wat deftiger boeken verzamelen, voor zover het (gezins)budget dat toelaat. Zo ben ik steeds systematischer literaire klassiekers uit mooi vormgegeven reeksen aan het verzamelen: Baskerville, Ambo-Klassiek, Grote Bellettrie en Russische Bibliotheek. De sport natuurlijk om ze in perfecte staat te vinden tegen een gunstige prijs.

  Ik lees je blog altijd met veel plezier.

  Met vriendelijke groet,

  Danny Habets
  http://dannyhabets.blogspot.com
  http://ramsjtip.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dag Danny,

  Ja, ik ken jouw blogs natuurlijk wel. Je achternaam doet mij altijd een beetje denken aan mijn Limburgse genealogische roots en mijn collectie Limburgensia. Moet daar ook eens iets over schrijven... Dank je voor je compliment

  BeantwoordenVerwijderen