zondag 10 maart 2013

Voorbeeldfunctie

De eerste reactie op dit weblog is van de boekensneuper op “Behalve die ene”, het vierde van de (met deze meegerekend) 197 stukjes die ik inmiddels schreef. De meeste reacties, waaronder één van Gerrit Komrij (1944-2012), kwamen op “Een bijzonder vorstelijke vondst”. Totaal tel ik inmiddels 225 reacties, inclusief die van mij, maar zonder de reacties die ik af en toe via mijn e-mailadres ontvang.
De reacties op mijn gastoptreden elders zoals hier en hier laat ik even buiten beschouwing. Blogreacties (met uitzondering van spam) zijn per definitie welkom. Bloggen is toch een vorm van exhibitionisme. Ik ben trots op mijn culturele en bibliofiele passie en deel graag mijn kennis op dat gebied. Reacties zijn een vorm van erkenning; ‘Ha! (zie je wel), ik word gelezen…!’.

Inhoudelijk zijn de reacties te verdelen in: complimentjes, vragen, aanvullingen en verbeteringen. De meeste komen natuurlijk van Nederlandstalige lezers, voornamelijk uit Nederland en België. Het zijn behalve doodgewone lezers, collega-bloggers, antiquaren, schrijvers, drukkers en uitgevers. Alle reacties zijn per e-mail, dat wil zeggen sinds afgelopen zaterdag, 9 maart.

De deurbel ging en tante Post leverde een pakje af… Vanuit de huiskamer klonk het “wat heb je nu weer besteld?”. Het zweet brak me uit en mijn hersens werkten op volle toeren maar ik kon me niets herinneren en was me van geen bestelling kwaad bewust. Er zat een briefje in met een album. Ach, leest u zelf maar…




Aardig, nietwaar? Uit de bibliografie van De Althaea Pers komen de volgende gegevens:

173

[Jos Swiers]

Ex libris. 32 universele ex librissen

[’s-Gravenhage], De Althaea Pers, [24 september 2012], 24,5 x 25,5 cm, [50 p.].

[3]: titel, [5-14]: tekst, [17-47]: ex librissen, [49]: colofon.

Specificatie. Uitvoering: gebonden fotoalbum met witte bladen, met tussenbladen van wit pergamijn, met band van metallic blauw linnen, met pailletten op voorzijde, met rugschild met titel. De witte bladen zijn voorzien van daarop bevestigde tekstbladen, foto’s en op dragers bevestigde ex librissen. Papier: tekstbladen 120 grams Neutraal zachtgroen; dragers 160 grams Fastprint zwart. Letterfont: Candara. Drukprocedé: laserprint en blinddruk. Oplage: 20 genummerde en op naam gestelde exemplaren.

Bijzonderheden. 32 universele ex librissen uit de eerste helft van de 20ste eeuw van vermoedelijk de N.V. Lochemsche Handels- en Courantendrukkerij te Lochem zijn voorzien van een toelichtende tekst en 4 foto’s uit voordrukcatalogi van genoemde drukkerij. De foto’s zijn afgedrukt door Profotonet te Capelle aan den IJssel. Het fotoalbum is een jaren 50 retroversie Henzo pajetta blauw. Op het schutblad van elk exemplaar is een universeel ex libris aangebracht waarin de naam van de ontvanger is geschreven met een medium Platignum kalligrafeerpen. Het preegstempel ‘ex libris’ op het rugschild is vervaardigd met The Boswell Eziboss, patent nos. 37756 & 412025 uit de collectie van De Althaea Pers.


Mijn exemplaar is 19/20.
Wellicht dat sommigen nu denken dat ik hier schaamteloos reclame maak voor Jos Swiers, maar dat is natuurlijk volstrekte onzin. Van De Althaea Pers is (bijna) nooit wat te koop, dus een commercieel belang is er niet. Waarom dan wel?
Welnu, het is niet alleen een mooi vervolg op mijn laatste stukje "Ex-Libris" maar bovendien de eerste keer dat ik op een dergelijke wijze een reactie op een blogpublicatie ontvang. Maar van het allergrootste belang, voor mij als bibliofiel verzamelaar, is de belangrijke voorbeeldfunctie van zijn loffelijke gebaar voor toekomstige reageerders.
Natuurlijk; elke reactie via de e-mail wordt op prijs gesteld, maar deze persoonlijke vorm van waardering wil ik iedere antiquaar, margedrukker of uitgever van fraai drukwerk die mijn blog leest en een warm hart toedraagt nadrukkelijk en van harte aanbevelen.

Zo! En nu maar wachten tot de deurbel gaat…

2 opmerkingen: