vrijdag 1 juli 2022

Het jaar geboekt, juni 2022

In de rubriek 'Het jaar geboekt' (zie tabblad bovenaan) houd ik bij wat ik gedurende het lopende jaar per maand bij elkaar verzamel. Na afloop van de maand verplaats ik de lijst met aanwinsten naar de startpagina c.q. homepage en geef ik 'de cijfers'. In de rubriek blijven de voorgaande maand(en) als hyperlink aanwezig. Raadpleeg dus regelmatig de nieuwe rubriek om te zien of er aanwinsten zijn bijgekomen (of wacht op het maandoverzicht).

Juni 2022; de cijfers...

Totaal aantal objecten: 12.

Gekocht: 12.

Totaal uitgegeven: € 268,29  euro (incl. verzendkosten).
Gedeeld door 12 is gemiddeld: € 22,36 euro per object.

Via Boekwinkeltjes: 1 (9).
Via kringloopwinkel: 6 (2, 3, 4, 5, 6, 7).
Via boekhandel: 1 (1).
Via Marktplaats: 1 (10).
Via (online) antiquariaat: 3 (8, 11, 12).

Modern: 8 (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9).
Old & rare: 4 (8, 10, 11, 12).

Juni 2022: de aanwinsten...

1. F. van Spaendonck en G. Stork: "Gerrit Lamberts' Amsterdam door Gijs en Floor" (Zwolle, 2022). Zes stadswandelingen door Amsterdam aan de hand van tekeningen uit de Atlas van Gerrit Lamberts (1776-1850). Gekocht bij de Athenaeum boekhandel op het Spui voor


Deze maand kocht ik ook weer een aantal kringloopboeken (2 t/m 7) voor in totaal € 18,50 euro.

2. D. de Jonge (e.a): "Het Amsterdamse Bos. Natuur dichtbij de stad" (Utrecht, 2003). Ik bezit een flink aantal boeken over het grotendeels op Amstelveens grondgebied gelegen Amsterdamse Bos, waaronder ook: "Het rapport voor de commissie van het Boschplan Amsterdam" (Amsterdam, 1931), de "Toelichting Boschplan Amsterdam" (Amsterdam, 1937) en de gids bij de "Tentoonstelling Boschplan" (Amsterdam, 1937), met kleurenplattegrond. Daar past deze uitgave - die aansluit bij een eerdere publicatie uit 1956 (en ook die staat hier) uitstekend bij!


3. N. van der Sijs: "Leenwoordenboek" (Den Haag, 1996). Voor mijn plankje Nederlandse taal, waar meer boeken staan van Nicoline van der Sijs. In een grijs verleden was het mijn studiebijvak en mijn interesse voor historische Nederlandse taalkunde is sindsdien nimmer verflauwd. Overigens koop ik mijn woordenboeken meestal bij de kringloop (zoals u kunt lezen in: "Woordenboeken uit mijn kringloop").


4. A. Erftemeijer: "Kunst is om te huilen. Heftige emoties bij het kijken naar kunst" (Eindhoven, 2018). Weer zo'n boek van Erftemeijer met een opmerkelijke invalshoek/onderwerp. Ik had hier al staan zijn: "De aap van Rembrandt. Kunstenaarsanekdotes van de klassieke oudheid tot heden" (Haarlem, 2000) en "Het oor van Vincent. Merkwaardige feiten uit de kunstgeschiedenis" (Haarlem, 2012). Aanbevolen voor liefhebbers van vermakelijke geschiedenissen en curieuze weetjes.


5. H. Moolenbel: "Gedrukt voor de stad. De geschiedenis van de Stadsdrukkerij Amsterdam" (Amsterdam, 2014). 


6. A. Offenberg (e.a.): "Bibliotheca Rosenthaliana. Treasures of Jewish Booklore" (Amsterdam, 1996). Verschenen bij gelegenheid van de 200ste geboortedag van Leeser Rosenthal (1794-1994).


7. C. Schrama (samenstelling en redactie): "St Urbanuskerk Bovenkerk & Pierre Cuypers" (Bovenkerk/Amstelveen, 2018). Dit boek werd in april 2018 uitgegeven n.a.v. het 25-jarig jubileum van de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus. De kerk was net bekomen van een ingrijpende restauratie tussen 2010 en 2016 toen in september 2018 een felle brand het gebouw verwoestte. Toren en muren bleven echter staan en opnieuw begon een kostbare restauratie, die thans bijna is afgerond. Voor mijn plankje lokale geschiedenis.


8. A. Witte (typografische vormgeving en bandontwerpen): "Letter en band. Letterproef toepassingen" (Duivendrecht, 1959). Gekocht bij antiquariaat Klondyke voor € 68,50 euro (incl. verzendkosten). In plexiglas cassette. Een boekje met zestig bladzijden letterproeven (+ inleiding) en een leporello met 29 bij Boekbinderij Kusters (Duivendrecht) op linnen gedrukte boekomslagen. Curieuze en antiquarisch onvindbare uitgave waarover ik schrijf in: "De unieke boekbindersletterproef van Aldert Witte".


9. A. Witte: "De vormgeving van het boek" (Amsterdam, 1965). Gekocht via Boekwinkeltjes voor € 11,34 euro (incl. verzendkosten). Uitgave van de Vereeniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels. Met op blz. 148 een zwart/wit foto van "Letter en Band" (zie nr. 8).


10. W. Bilderdijk: "Geschiedenis des Vaderlands" (Amsterdam, 1832-1853). 13 delen (incl. register) gebonden in zeven halfleren banden met gemarmerde platten. Geïllustreerd met drie kaartjes waarvan twee getekend door Bilderdijk en gegraveerd door D. Veelwaard (deel 1, blz. 208 kaartje 'der oude geschiedenis des lands' (Nederland) en 'Kaarte van het oude Teisterband'). In deel 9 een (anoniem) gegraveerd kaartje van Noord- en Zuid-Holland. Daarnaast twee facsimile's van handschriften van Bilderdijk in deel 1 en deel 9. Gekocht via Marktplaats voor € 100,- euro (incl. verzendkosten). Vaderlandse geschiedenis gebaseerd op de collegedictaten van zijn 'privatissima' (die hij tussen 1817 en 1826 in Leiden gaf). Pas na Bilderdijk's dood uitgegeven door H.W. Tydeman. De publicatie veroorzaakte destijds veel rumoer door Bilderdijk's eigenzinnige historische visie (en aversie tegen zijn 18de eeuwse voorganger Jan Wagenaar), maar ook door zijn soms weinig verheven taalgebruik. Antiquarisch wordt deze set vaak ongebonden aangeboden voor hogere bedragen, maar ik zocht al vrij lang naar een contemporain ingebonden set. De rug van het eerste en laatste deel behoeven enige restauratie en zullen binnenkort door mijn boekbinder/-restaurator Hans Pieterse onder handen worden genomen. Tevens heb ik - zoals ik wel vaker doe - een portret van Bilderdijk toegevoegd (zie 11).


11. Portretgravure met facsimile handtekening van W. Bilderdijk door P. Velijn (sculp.) naar M. van Bree (pinx.), uitgegeven "Te Amsterdam bij J. Immerzeel jr. 1832". Gekocht bij antiquariaat Goltzius voor € 35,- euro (incl. verzendkosten). Toegevoegd aan nr. 10 (deel 1).


12. K.H.E. de Jong: "Bilderdijk's 'Geschiedenis des Vaderlands'" (Leiden, 1934). Achterzijde titelblad rond ex-libris stempeltje "verzameling F. de Haan". Bewerkte tekst van een lezing voor het Bilderdijk-Genootschap op 25 maart 1933 die besluit met: "Wij erkennen onomwonden de groote gebreken van Bilderdijk als historicus, maar durven desondanks te beweren, dat van alle geschiedenissen van ons vaderland alleen die van Bilderdijk blijk geeft van genialiteit".
Zeer schaarse uitgave, gekocht met het oog op aanwinst nr. 10, bij antiquariaat Boek & Glas voor € 10,- euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten