vrijdag 6 oktober 2023

Het jaar geboekt, september 2023

In de rubriek 'Het jaar geboekt' (zie tabblad bovenaan) houd ik bij wat ik gedurende het lopende jaar per maand bij elkaar verzamel. Na afloop van de maand verplaats ik de lijst met aanwinsten naar de startpagina c.q. homepage en geef ik 'de cijfers'. In de rubriek blijven de voorgaande maand(en) als hyperlink aanwezig. Raadpleeg dus regelmatig de nieuwe rubriek om te zien of er aanwinsten zijn bijgekomen (of wacht op het maandoverzicht).

September 2023; de cijfers...

Totaal aantal objecten: 19.

Gekocht: 6.
Gekregen: 13.

Totaal uitgegeven: € 276,65 euro (incl. verzendkosten).
Gedeeld door 6 is gemiddeld: € 46,11 euro per object.

Via Boekwinkeltjes: 3 (1, 2, 3).
Via boekenmarkt: 2 (4, 5).
Via (online) antiquariaat: 1 (19).

Modern: 1 (1).
Old & rare: 18 (2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19).

September 2023: de aanwinsten...

1. S. Dupon & J. van der Werf: "Het Amsterdamse Bos - Een geschiedenis" (Bussum, 2019). Gekocht via Boekwinkeltjes voor € 14,- (incl. verzendkosten). Inmiddels ligt hier genoeg oud en nieuw drukwerk voor een apart blog over dit unieke stadsbos (in beheer bij de gemeente Amsterdam maar grotendeels gelegen op Amstelveens grondgebied), dat zich uitstrekt over zes oude polders.


Bij het inmiddels voorgoed gesloten antiquariaat Boek & Glas bestelde ik via Boekwinkeltjes twee interessante uitgaven voor in totaal € 27,65 euro (incl. verzendkosten).

2. "Het origineele volkslied: Wilhelmus van Nassouwen / deszelfs oorsprong, vermoedelijke dichter en noodige opheldering. Dienstig der verzameling van stukken over de verlossing van Nederland" (Leyden, MDCCCXIII).


3. H.Chr. H(edeman). HGz.: "Korte beschrijving van het Evangeliesch Luthersch Diaconie- Wees-, Oude Mannen- en Vrouwenhuis te Amsterdam 1771-1811-1861" (Amsterdam, 1861). Verscheen 'Niet in den handel'. In origineel gele omslag, met een uitvouwbare illustratie van het weeshuis (door C. Philips Jacobsz. 1772).


De boekenmarkt op het Amsterdamse Spui leverde ditmaal twee uitgaven op voor in totaal
€ 65,- euro:

4. B [I.G. Biben]: "Verhandeling over de aanslibbing der haven van Amsterdam en de afdamming van Pampus" (Amsterdam, 1828), Gebonden in leren bandje, alle sneden verguld en met de uitslaande "Hydrographische kaart van het Y voor Amsterdam".


5. Ch.A. van Manen: "Armenpflege in Amsterdam in ihrer historischen Entwicklung" (Leiden, 1913). Gebonden in een latere groenlinnen band met geplakt op het voorplat de originele omslag. Voor mijn collectie over armoede m.n. in Amsterdam.


Van iemand in een opruimbui die weet dat ik graag (toeristische) gidsjes over Amsterdam verzamel ontving ik een tas vol met lekkers waar ik gratis alles mocht uithalen wat ik nog niet had of wat mij interesseerde! Dat leverde de volgende berg boekjes op:

6. A.W. Weissman: "Het Rijks-Museum te Amsterdam" (Arnhem, 1885). Een schaars boekje dat ingaat op de perikelen voorafgaande aan de bouw en een beschrijving geeft van het ontwerp. Met een uitslaande "Photo-lithographie" van het nieuw gebouwde Rijksmuseum.


7. A. Bredius: "Catalogus van het Rijks-Museum van schilderijen" (Amsterdam, 1885). De eerste catalogus van ons nationale museum in originele omslag, geïllustreerd met 50 platen (getekend door C.L. Dake).


8. A. Bredius: "Catalogus der schilderijen in het Rijks-Museum te Amsterdam" (Amsterdam, 1887). In originele omslag (3de omgewerkte druk, met 24 houtsneden). 


9. W.P. Brons: "Beknopte gids door 's Rijksmuseum" (Amsterdam z.j. [ca. 1904]). In originele omslag (2de druk, '25 cents'). Over deze drie catalogi (7,8 en 9) vertel ik meer in mijn blog: "De allereerste catalogi van het Rijksmuseum".


10. "Amsterdam. Gids met platen. Houtsneden naar teekeningen van Joh. Braakensiek, J.C. Greive Jr., Alex. Hilverdink en E.S. Witkamp Jr." (Amsterdam, 1883, 2de veranderde uitgave). Ik heb hiervan al de Franse editie met plattegrond uit 1883, alsmede de antiquarisch bekende herdruk uit 1980 zoals u hier kunt lezen.


11. "A guide through Amsterdam" (Amsterdam, 1888). Uitgave gebonden in originele roodlinnen omslag met in zwart het stadswapen en "Amsterdam 1888"). Uitgave voor leden van de "Holland Society of New York" (opgericht in 1885), ter gelegenheid van hun eerste bezoek aan de hoofdstad. Met kleine plattegrond: "Harbor of Ymuiden and the North-Sea Canal".


12. "Gids voor Amsterdam en omstreken" (Amsterdam, z.j. [1931]). Verscheen destijds 'Niet in den Handel', bij ''t Koggeschip' (Vereniging ter bevordering van het Vreemdelingenverkeer). In originele omslag, zonder de plattegrond.


13. L. Woerl: "Führer durch Amsterdam und Umgebung" (Leipzig, z.j. [1901]). In originele omslag met een plattegrond van Amsterdam en van Nederland en België.


14. "Leidsman, door de stad Amsterdam, om op een gemakkelykste en gauwste wys de kortste weegen te kunnen vinden. Zeer dienstig voor die dagelyks veel by de straat moeten zyn" (z.p. [Amsterdam?], z.j. [1760]). Volgens de STCN komt deze titel voor in drie almanak-uitgaven: D' erfg: Stigt. burger-wagt-almanach (1760), D'erve Stigt. Enkhuyser almanach (1765) en D'erve Stigt. Enkhuyser Almanach (1773).


15. "Amsterdam in uw handpalm" (Amsterdam, 1965). Kleine zwart/wit foto-uitgave (82 mm. x 65 mm.) van bureau Voorlichting en Representatie der Gemeente Amsterdam (vormgegeven door Hans Barvelink).


16. P. Bakker: "Gids voor Amsterdam met medewerking der V.V.V. 'Amsterdam'" (Amsterdam, 1937). Met los ingelegd een brief van het V.V.V 'Amsterdam d.d. 30-7-1941 dat onder de huidige (oorlogs)omstandigheden er wat wijzigingen zijn opgetreden; Schiphol en enkele diamantslijperijen zijn niet toegankelijk en de stadsrondvaarten zijn tijdelijk gestopt.


17. M. Jansen: "Het nieuwe Amsterdam" (Amsterdam, 1962). Oblong fotogidsje (met plattegrond) in het Nederlands, Engels, Frans en Duits, over de nieuwe naoorlogse tuinsteden rondom de stad en het Amsterdamse Bos.


18. J. Luger, G.H. Wallagh, P.G. Adrian: "All about Amsterdam" (Amsterdam, 1945). 'Official guide, Canadian Army Leave Centre HQ & Report Centre'. 


19. Octavius Kwarto: "Schetsen en fragmenten vóór en achter de toonbank. Uit de nagelatene papieren van een ongelukkig boekverkooper" (Amsterdam, 1853). Zeldzame gefingeerde memoires van de boekhandelaar Octavius Kwarto. Contemporain in groenlinnen gebonden exemplaar met ex-libris van A.W. Barten (1877-1959). Gekocht via antiquariaat Artistiek Bureau (met vriendenkorting) voor € 170,- euro (incl. verzendkosten).
Een onder bibliofielen bekend en tamelijk vaak gezocht boek. Meer hierover in mijn blog: "Octavius Kwarto, een ongelukkig boekverkoper".

1 opmerking: