vrijdag 7 juni 2013

Boeken kopen in crisistijd


Boeken kopen in crisistijd betekent voor mij minder geld uitgeven maar dan wel als het even kan met behoud van kwaliteit en liefst ook kwantiteit. Heel inventief hoef ik daar niet voor te zijn. Immers voor de verkopers is het ook crisis en dus is de vraagprijs rekbaar als warme kauwgum. Ook op veilingen gaat het allang niet meer zo hard. Zo verwierf ik onlangs bij Bubb Kuyper in Haarlem voor vijf en zeventig euro (inclusief veilingkosten) één van de honderd exemplaren in facsimile, uitgegeven in 1881, van de "Catalogus Bibliothecae Amstelredamensis" (Leiden, 1612). Mijn exemplaar van deze eerste zeldzame Amsterdamse bibliotheekcatalogus is nr. 21, opgedragen aan D.C. Meijer jr. (1839-1908), wijnhandelaar, antiekverzamelaar, kerkhistoricus, oudheidkundige en verzamelaar van Amsterdamse topografie (Atlas D.C. Meijer Jr.).
Goedkoop Goede koop, want voor exemplaren die momenteel door 'de handel' worden aangeboden is de vraagprijs rond de € 225,- euro.
Wat winkelboeken betreft is vooral de stroom uit de kringloopwinkel naar mijn bibliotheek toegenomen, zoals u hier en hier kunt lezen.


Nieuwe boeken, ik zeg het wel vaker en heb het ook al eens geschreven, koop ik maar zelden. Belangrijkste reden is dat het merendeel van deze uitgaven, na verloop van tijd, voor veel minder geld in de ramsj, het antiquariaat of op Marktplaats verkrijgbaar zijn. Veel speuren op internet en geduld zijn wel een voorwaarde.
De ramsj is overvloedig en soms liggen daar echte pareltjes tussen. Zo vond ik onlangs voor vijfendertig euro bij De Slegte in Hilversum: "De kaart van de Republiek der VII Provinciën 1615-1797" (Alphen a/d Rijn, 2005). Een prachtuitgave van de door mij diepbetreurde, eind 2012, failliet verklaarde uitgeverij Canaletto.
Andere boekwinkels hebben weer hun eigen ramsjaanbiedingen en regelmatig raak ik het overzicht kwijt. Ik kwam er bijvoorbeeld te laat achter dat het prachtige "Hollandia Comitatus. Een kartobibliografie van Holland" ('t Goy-Houten, 2000) een jaar geleden werd veramsjt voor negenentwintig euro vijftig! Inmiddels geheel uitverkocht natuurlijk maar gelukkig vond ik nog een exemplaar voor maar tien euro meer en dat is nog steeds goedkoop voor een boek dat ooit honderd vijfendertig euro moest kosten en waarvoor ik een jaar geleden bijna honderd euro had willen betalen!
Van dergelijke fraai geïllustreerde overzichtswerken met historische cartografie kan ik al bladerend intens genieten maar de meerwaarde zit wat mij betreft vooral in het feit dat ze ook zeer bruikbaar zijn als naslagwerk voor antiquaren, kaart- en prentverzamelaars.

Een enkele keer helpt het toeval een handje zoals bij mijn lokale boekhandel die binnenkort gaat verhuizen naar een andere, grotere winkel (een regelrecht godswonder in deze tijden!).
In verhuisdozen ('wij mogen niet mee') lagen daar: “Het Walvisboek” (Zutphen, 2003) enHet Visboek” (Zutphen, 2005). Twee boeken, spiksplinternieuw en nog ingeseald, voor slechts vijftien euro. Daar kan geen Boekwinkeltjes tegenop, wel de kringloop maar het aanbod daar is altijd maar afwachten en sommige boeken zul je er vermoedelijk nooit tegenkomen.

Wat worden mijn volgende sterk in prijs gereduceerde koopjes?
Het wachten is op de facsimile uitgave van de Atlas De Wit (Koninklijke Bibliotheek/Thielt, 2012) en “1001 vrouwen” (Nijmegen, 2013) van Els Kloek. Beiden in flinke oplagen verschenen en de eerste bovendien te duur.
Ook aas ik al enige tijd op het boek van de Amsterdamse stadsarcheoloog J. Gawronsky: "Amsterdam Ceramics" (Amsterdam, 2012) dat nieuw bijna veertig euro moet kosten.
Dat is niet zo heel veel geld maar de hele oplage is verkeerd gebonden en afgesneden zodat van de jaartallen (links op de pagina) de koppen wegvallen en de bladnummers rechts heen en weer schuiven. Kortom ik wacht wel op een tweedehandsje.

Koop ik dan helemaal geen nieuwe boeken meer? Jawel, een doodenkele keer, en dat heeft behalve met hebzucht begeerte ook te maken met een goed gevoel.
Toen het standaardwerk van Marc Hameleers uit 2002 “Kaarten van Amsterdam 1866-2000” in een verbeterde en vermeerderde uitgave verscheen, als “Kaarten van Amsterdam 1866-2012” naast “Kaarten van Amsterdam 1538-1865” (Amsterdam, 2013), heb ik direct mijn oude exemplaar te koop gezet op Marktplaats. Niet lang daarna incasseerde ik er vijftig euro voor. Dat was geen slechte deal omdat ik er zelf maar vijfenzeventig euro voor had betaald in een tijd dat ze voor honderd vijftig euro werden verkocht.
Nog steeds denken sommige verkopers er dat bedrag of zelfs (veel) meer voor te kunnen vangen maar je moet wel heel erg dom zijn om daarop in te gaan.


De nieuwe tweedelige uitgave is niet alleen omvangrijk maar ook fraai geïllustreerd en kost nog geen honderd veertig euro (bijna zeventig euro per deel). Dat is voor een dergelijk naslagwerk beslist een koopje en daarom verwacht ik niet dat, zodra de boeken in de reguliere handel zijn uitverkocht, de prijs dramatisch zal zakken. Integendeel die kon nog wel eens aanzienlijk gaan stijgen zoals bij de eerste uitgave van deel twee ruim tien jaar geleden!

Kortom, nieuw gekocht en bovendien precies op tijd want op Marktplaats verwierf ik vlak daarna voor vijftien euro (achter glas en inclusief de houten lijst) een ingekleurde facsimile van de bekende vogelvluchtkaart van Amsterdam uit 1544 door Cornelis Anthonisz. (ca. 1505-1553).
In het eerste deel van Hameleers las ik dat het gaat om de ‘vermeldenswaardige’ tweede moderne facsimile van deze beroemde kaart, opnieuw ingekleurd, “om een frische en aantrekkelijke wandversiering te maken”, door F.W. Wilde.
De afbeelding (73 cm. x 70.5 cm.) werd gedrukt in offset in acht kleuren en uitgegeven door het Genootschap Amstelodamum in 1941.


In die crisistijd kostte deze kaart maar liefst elf gulden en vijftig cent. Een bedrag dat in deze crisistijd in koopkracht zou neerkomen op ruim vierenzeventig euro (exclusief de lijst!). U ziet, zelfs het kopen van bijzondere objecten in deze crisistijd uit een andere crisistijd kan geld besparen…

3 opmerkingen:

  1. Maarten B. de Vrieszaterdag, 15 juni, 2013

    Geachte heer,
    Uw verhaal klinkt heel herkenbaar. Zelf koop ik niet alleen nauwelijks nog nieuwe boeken, ik geef in de regel aan mijn frequente aankopen ook niet meer dan euro per stuk uit. Natuurlijk kun je dan niet "alles" kopen, maar dat hoeft ook niet. Met wat ik nu wekelijks naar huis sleep kan ik mijn kasten makkelijk vullen & het zou me levens te veel kosten als ik 't ook echt allemaal moest lezen. Ik reageer n.a.v. uw opmerking over Atlas de Wit. Echt te duur was die niet, zoals bleek uit de uiterst succesvolle verkoop afg. najaar. In enkele weken was de uitgever zijn gehele voorraad kwijt.
    Vr. groet,
    Maarten B. de Vries

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geachte heer De Vries,
      Uit het succes van de verkoop blijkt dat 'te duur' een relatief begrip is. Persoonlijk wacht ik liever op een exemplaar dat 50% goedkoper is. Dat is geen illusie maar een kwestie van geduld, zoals blijkt uit de diverse voorbeelden in dit stukje. Met vriendelijke groet,

      Perkamentus antiquarius

      Verwijderen
  2. Ha Piet,
    Bedankt voor je reactie op http://boekenstek.blogspot.nl/2013/09/boeken-lezen-ondanks-crisis-uw.html
    Leuk artikel.
    Groeten,
    Boekenstek

    BeantwoordenVerwijderen