vrijdag 4 maart 2022

Het jaar geboekt, februari 2022

In de rubriek 'Het jaar geboekt' (zie tabblad bovenaan) houd ik bij wat ik gedurende het lopende jaar per maand bij elkaar verzamel. Na afloop van de maand verplaats ik de lijst met aanwinsten naar de startpagina c.q. homepage en geef ik 'de cijfers'. In de rubriek blijven de voorgaande maand(en) als hyperlink aanwezig. Raadpleeg dus regelmatig de nieuwe rubriek om te zien of er aanwinsten zijn bijgekomen (of wacht op het maandoverzicht).

Februari 2022; de cijfers...

Totaal aantal objecten: 11.

Gekocht: 7.
Gekregen: 4.

Totaal uitgegeven: € 259,50 euro (incl. verzendkosten).
Gedeeld door 7 is gemiddeld: € 37,07 euro per object.

Via Boekwinkeltjes: 2 (1, 2).
Via kringloopwinkel: 2 (6, 7).
Via boekenmarkt: 2 (4, 5).
Via (online) antiquariaat: 1 (9).

Modern: 3 (6, 7, 8).
Marge & klein bibliofiel drukwerk: 3 (3, 10, 11).
Old & rare: 5 (1, 2, 4, 5, 9).

Februari 2022: de aanwinsten...

Via Boekwinkeltjes bemachtigde ik twee zeldzame uitgaven (1 en 2) voor mijn verzameling met betrekking tot Buitenveldert (Amsterdam). In "Buitenveldert; een stadswijk verzameld" schreef ik al eens over dit gebied aan de hand van enkele uitgaven uit deze collectie. Inmiddels is aan dit blog een addendum toegevoegd waarin ik deze en volgende aanwinsten zal opnemen/toelichten. Ik betaalde voor beide € 12,95 euro (incl. verzendkosten).

1. "Over Buitenveldert" (Amsterdam, 1971). Uitgave Bureau Voorlichting gemeente Amsterdam. Geïllustreerd cijfermatig overzicht van de Amsterdamse stadswijk Buitenveldert.


2. S.A. Dijkstra (samenstelling): "Toen Nu Buitenveldert" (Amsterdam, 1975). Gestencilde uitgave aangeboden door personeel en ouderencommissie van de Europaschool bij gelegenheid van de schoolmanifestatie 'Amsterdam 700' op 12 maart 1975.


Mijn eerste bezoekje dit jaar aan de Amsterdamse boekenmarkt op het Spui bracht mij drie nieuwe aanwinsten. Ten eerste ontving Perkamentus traditioneel het nieuwjaarsgeschenk van antiquariaat Klikspaan (nr. 3). Ik kocht bij Axe van Maanen bovendien twee oude uitgaven (4 en 5), gebonden in perkament voor in totaal € 215,- euro.


3. P. van Zonneveld: "Het Vieze Mannetje en andere Leidse boekhandelaren" (Leiden, 2021). Nieuwjaarsuitgave gedrukt voor vrienden en relaties van antiquariaat Klikspaan. Perkamentus ontving nummer 188 (van de 250).


4. J. de Regt: "Jan de Regts Mengel-dichten, Gezangen en Kluchtspel De Nacht-Wachts" (Amsterdam, 1723). In perkament gebonden heruitgave van de tweede druk van deze totaal vergeten 17de eeuwse volksdichter. Bevat drie titelgravures van Jacobus Schijnvoet (1685-1733). Meer over deze bijzondere uitgave in: "Knorhanen en kalfskop, de volkspoëzie van Jan de Regt".


5. J. van Heemsker(c)k: "Batavische Arcadia" (Amsterdam, 1662/1663). Vierde druk van dit populaire boekje (en de eerste die in klein octavo werd uitgegeven). Uiteindelijk zouden er meer dan tien edities verschijnen, in verschillende formaten. Anders dan de 18de eeuwse - bevatten de 17de eeuwse edities géén illustraties en worden ze antiquarisch minder vaak aangeboden. Mijn aanwinst werd fraai gebonden in 'overlapping vellum'.

In mijn kringloop kocht ik ditmaal twee uitgaven (6 en 7) voor in totaal € 4,75 euro.

6. P. Abel (samenstelling): "Bewogen aanhalingen. Een onthullende lijst citaten uit de verhalen van Marten Toonder" (Amsterdam, 1983). "Als het anders niet is, sprak heer Bommel. Mijn goede vader heeft mij tweeënzeventig meter boeken nagelaten. Volg me naar de bibliotheek heert Trot. er bestaan maar weinig dingen waar iemand van mijn stand geen weet van heeft"... en meer van dergelijke heerlijk uitspraken.


7. P.H. Dubois en Simone Dubois: "Zonder vaandel. Belle van Zuylen (1740-1805), een biografie" (Amsterdam, 1993). Ik had de 'pocketeditie' van deze biografie al geruime tijd in mijn bibliotheek staan, maar dit is de eerste ingebonden druk, met stofomslag, in onberispelijke staat en ook nog eens door beide auteurs gesigneerd en gedateerd 25 sept, 1993. Upgraden van de collectie...


8. M. van Delft: "Het drukkersgeslacht Van Terveen. Uitgevers van de 'Kleine gedigten voor kinderen' van Hieronymus van Alphen" (z.p./z.j.[2022]). Uitgave van de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur in de reeks 'De Waare Rijkdom' (nr. 22). Perkamentus ontving een presentexemplaar van de auteur. Van de beroemde uitgave van Van Alphen staat een exemplaar van de (vernieuwde) editie uit 1821 in mijn bibliotheek (zie nr. 1 van mijn aanwinstenlijstje van oktober 2019).


9. P.H. van Someren: "Over het volkslied Wilhelmus van Nassauwen" (Utrecht, 1834). Met een bijdrage van mr. P.A. Brugmans. Geïllustreerde brochure (in zijn originele omslag) met een discussie omtrent de auteur van dit oude volkslied (Filips van Marnix van St.-Aldegonde of Dirck Volkertsz. Coornhert?). Gekocht bij antiquariaat Boek & Glas voor € 26,80 euro (incl. verzendkosten).


Wederom ontving ik twee deeltjes (10 en 11) uit de serie boekjes met Amsterdamse jeugdverhalen en kleurenillustraties van Johan Breuker, uitgegeven door boekenvriend Jos Swiers (De Althea Pers).
Van deze fraai vormgegeven bibliofiele reeks ontving ik een 'HC' exemplaar.


10. J. Breuker: "Hogerop" ('s-Gravenhage, 2022). Nummer 12 van: "Dwars door West".

11. J. Breuker: "Modieus" ('s-Gravenhage, 2022). Nummer 13 van: "Dwars door West".

2 opmerkingen:

 1. Hi, gisteren ontmoeten wij elkaar kort in de kringloopwinkel in Amstelveen. Naar aanleiding van het gegeven kaartje ben ik nieuwsgierig gaan lezen op deze blog. Veel artikelen en voor mij als beginnende verzamelaar ook veel informatie om van te leren. Mooie vondsten in de maand februari, met name het boek van Marten Toonder trok mijn aandacht omdat ik persoonlijk warme jeugdherinneringen heb aan dr heer Bommel. Wellicht komen wij elkaar nog eens tegen op een andere boekenlocatie en mocht u bepaalde tips hebben voor beginnen boekenverzamelaars dan hou ik mij zeker aanbevolen. Met vriendelijke groeten, Patricia (Instagram @Vintage_Vibes_2021

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Patricia,
   Dank voor je reactie. Leuk dat je mijn blog aan het verkennen bent. V.w.b. 'onze' kringloop en de talrijke vondsten die ik daar deed kun je ook onderaan mijn homepage op het trefwoord 'Kringloop' zoeken (evenals in het zoekscherm linksboven) zodat je alle verhalen en vondsten krijgt die daarop betrekking hebben.
   Mocht je ooit nog vragen hebben dan weet je me nu te vinden :)
   Met vriendelijke groet,

   Perkamentus antiquarius

   Verwijderen