In de Haagse kringloopwinkel die ik vroeger in de lunchpauze passeerde stonden, voor zover ik mij kan herinneren, helemaal geen boeken. Wel afgeschreven apparaten, oude kleren, meubels en massa’s prularia die ik niet zou willen meenemen, zelfs al kreeg ik geld toe. Voor boeken, laat staan goede boeken, moet je niet bij de kringloop wezen, dacht ik, maar twee weken geleden ontdekte ik een verrassende uitzondering (?) op deze regel; het kringloopfiliaal in mijn woonplaats.
In de verwachting daar een verloren plankje pockets aan te treffen belandde ik in een aparte hoek met een stuk of vijftien boekenkasten, drie vitrines en een leestafel. Vooral de hoeveelheid, menige dorpsbibliotheek zou er jaloers op zijn, verraste me.
Toegegeven, het merendeel van de planken was/is gevuld met weinig zachtzinnig behandelde scheefgelezen pockets en populaire drukwerk al
‘Bouquetreeks’ en ‘Readers Digest’.
Daartussen echter stonden, als krenten in de boekenpap, diverse gebonden uitgaven (met stofomslag) voor onwaarschijnlijk lage prijzen.
Ze werden zonder enige aarzeling door mij in beslag genomen. Bij de kassa pinde ik tweeëntwintig euro en in ruil daarvoor verliet ik het pand met de volgende vijf uitgaven:
- “Roots. Wij zwarten” (Bussum, 1979), het bekende boek van Alex Haley (1921-1992) voor één euro. Een vergelijkbaar exemplaar op boekwinkeltjes kost twaalf euro vijftig. Het boek heb ik nooit gelezen maar ik herinner me nog goed hoe ik, alweer vijfendertig jaar geleden, aan de buis gekluisterd de avonturen volgde van Kunta Kinte en ‘Chicken George’ in de gelijknamige TV-serie.
- “De blikken trommel” (Amsterdam, 1988), behoort tot de belangrijkste boeken uit de wereldliteratuur en is het magnum opus van Nobelprijswinnaar Günter Grass. In 1979 al even magistraal verfilmd en goed voor een Gouden Palm en Oscar voor beste buitenlandse film. Prijs: één euro vijftig.
Een vergelijkbaar exemplaar zag ik elders voor vijftien euro.
Een vergelijkbaar exemplaar zag ik elders voor vijftien euro.
- “De slinger van Foucault” (Amsterdam, 2001) van Umberto Eco voor één euro vijftig. Kost je in een antiquariaat al gauw twaalf euro. Daarnaast stond:
- “Het labyrint van de wereld. Leven en werk van Umberto Eco” (Amsterdam, 1999) geschreven door Daniel Salvatore Schiffer. De eerste biografie over Eco en de enige niet gebonden uitgave in het stapeltje aanwinsten, voor twee euro. Het goedkoopste exemplaar dat ik op boekwinkeltjes vond kost zes euro. Tot slot nog een ‘duur’ boek uit een van de vitrinekasten:
- “Kleipijpen. Drie eeuwen Nederlandse kleipijpen in foto’s” (Amstelveen, 1986), voor zestien euro. Bij antiquariaat Kok in Amsterdam te koop voor dertig euro.
Als jochie van tien bezat ik een ruime collectie kleipijpjes die ik vond tijdens mijn archeologische zwerftochten over de verlaten dijklichamen waarover thans, veertig jaar later, de snelweg A10 zuid en de Amsterdamse Zuidas zich uitstrekt. Zoals u op de foto kunt zien heb ik twee bijzondere 18de eeuwse exemplaren al die jaren bewaard.
Als jochie van tien bezat ik een ruime collectie kleipijpjes die ik vond tijdens mijn archeologische zwerftochten over de verlaten dijklichamen waarover thans, veertig jaar later, de snelweg A10 zuid en de Amsterdamse Zuidas zich uitstrekt. Zoals u op de foto kunt zien heb ik twee bijzondere 18de eeuwse exemplaren al die jaren bewaard.
Heeft u even meegeteld? Totale besparing ruim vijftig euro!
Grappig waren de merkwaardige prijsverschillen die ik meerdere malen constateerde. Soms bleek dezelfde titel, mooi ingebonden met stofomslag, goedkoper te zijn dan het boek als beduimelde pocketuitgave een plank verder. Volgens mij ondergaan de boeken bij binnenkomst een grove selectie in ‘gewoon’ (het merendeel) en ‘bijzonder’ (naar inzicht van de desbetreffende medewerker).
De laatste categorie, waartoe het bovengenoemde boek over kleipijpen behoort, zal vervolgens wel even aan de hand van internet worden gecheckt.
De laatste categorie, waartoe het bovengenoemde boek over kleipijpen behoort, zal vervolgens wel even aan de hand van internet worden gecheckt.
Boeken van voor 1900 ben ik er (nog) niet tegengekomen maar daarentegen is de kans op een ‘modern first’ met stofomslag voor veel te weinig geld erg groot. Voorlopig ligt mijn nachtkastje weer vol en mochten ze tegenvallen dan verkoop ik ze met winst weer aan De Slegte. Kijk; dat noem ik nou kringloop!
Beste Perkamentus,
BeantwoordenVerwijderenIk heb je een award gegeven. Kijk op http://boekenblog.blogspot.com/2012/03/in-de-prijzen.html.
Overigens deel ik je enthousiasme voor kringloopwinkels, ik schreef er al een paar keer over: http://boekenblog.blogspot.com/2009/04/een-nieuwe-eurodag.html, http://boekenblog.blogspot.com/2005/07/literariteiten-in-tiel.html en http://boekenblog.blogspot.com/2008/06/kringloopwinkel-oudegracht-uitgebrand.html
Ik koxht bij kringloop(deoudebrandehelaasaf) in grol ook een aantal prachtige gebonden boeken, ik zelf ben een groot drukkunst liefhebber, en in het speciaal drukgebied van de boekdrukkers,op boekenmarkt deventer kocht ik ooit (miniatuur uit Indie) ik zoek naar een soortgelijk exemplaar, het zoeken op internet en direkt kunnen uitzoeken en kopen is lang niet zo bevredigend als het ook op waterloopplein kan.
VerwijderenIk wil niet cynisch doen, maar die besparing is heel betrekkelijk, aangezien het internet helaas zogezegd behoorlijk achter begint te lopen bij de (kringloop)werkelijkheid. Daarnaast is bij de kringloop voor de die-hard sneuper haast elke dag iets nieuws te vinden, het gemiddelde antiqbook-antiquariaat 'vernieuwt' (haalt de verkochte boeken weg) zijn online database pak-hem-beet een keer per week of een keer per twee weken. Weinig spannend.
BeantwoordenVerwijderen@ Sneuper. Dank je! Ben natuurlijk bekend met jouw enthousiasme (en dat van andere bloggers) voor kringloopwinkels.
BeantwoordenVerwijderen@ Sander. Mee eens. Het stukje is ook cynisch bedoeld.
De Haagse kringloopwinkels vallen grotendeels onder het Schreuderconcern. Op enig moment is besloten om de boeken uit de afzonderlijke kringloopwinkeols te halen en onder te brengen in één filiaal: Grasduinen. Tot een jaar of vijf geleden (precies weet ik het helaas niet meer)was dat filiaal gevestigd in een pand op de Scheveningse weg in Scheveningen (vlak voor de start van de Keizerstraat). Dat werd opgeheven en verplaatst naar de Weimarstraat in Den Haag. En ook dat is helaas recent opgeheven om plaats te maken voor een fietsenzaak. Het aardige van Grasduinen was dat men er een selectie aanbracht en alleen het kwalitatief wat betere boek in de verkoop bracht. De prijs (voor zover je daar van kunt spreken) lag dan wel iets hoger, maar vormde nog altijd een zwakke afspiegeling van de werkelijke waarde.Op een tafel bij de ingang lag altijd de verse aanvoer. En voer voor verzamelaars en liefhebbers was dat zeker. Ik heb er dus jarenlang bijzondere, unieke en bibliofiele uitgaven mogen verwerven. De hele handel (restant?)is nu overgebracht naar het filiaal in de Fahrenheitstraat. Maar die kwalitiet van Grasduinen is eer niet meer. Bij de verschillende filialen zie je nu ook weer rijtjes boeken verschijnen.De enige u8itzondering op dit verhaal vormt het filiaal aan de Rijksstraatweg Waarom? Geen idee.
BeantwoordenVerwijderenDag Jos,
VerwijderenDank voor deze toelichting! Lees dat ook jij niet vies bent van een Kringloopbezoekje. Tja, waarom ook niet! Ben overigens nog geen Private Press materiaal tegengekomen ;-)
de boeken waar de etsen los zijn ingelegd zijn volgens mij tamelijk zeldzaaam, boeken uit de gouden eeuw?
VerwijderenDaarvan ken ik geen voorbeelden. Titels, namen, jaartallen; kortom meer concrete gegevens s.v.p. anders zijn het voor mij gewoon boeken waar etsen los zijn ingelegd (etsen die er zeer waarschijnlijk helemaal niet in horen).
VerwijderenGebonden boeken in de kringloop zijn meestal "romans" van het type Konsalik. Omdat die zelfs daar slecht verkopen, zijn ze door de bank genomen goedkoper. Bij gebrek aan kennis over het onderscheid tussen literatuur en lectuur worden dan vaak maar alle gebonden fictieboeken op 1 euro gezet, terwijl hun paperback broertjes tussen 1,25 en 2,50 worden geprijsd. Vermakelijk en soms dus heel voordelig.
BeantwoordenVerwijderen