dinsdag 2 maart 2021

Het jaar geboekt, februari 2021

In de rubriek 'Het jaar geboekt' (zie tabblad bovenaan) houd ik bij wat ik gedurende het lopende jaar per maand bij elkaar verzamel. Na afloop van de maand verplaats ik de lijst met aanwinsten naar de startpagina c.q. homepage en geef ik 'de cijfers'. In de rubriek blijven de voorgaande maand(en) als hyperlink aanwezig. Raadpleeg dus regelmatig de nieuwe rubriek om te zien of er aanwinsten zijn bijgekomen (of wacht op het maandoverzicht).

Februari 2021; de cijfers...

Totaal aantal objecten: 5.
Gekocht: 2.
Gekregen: 3 (NB. nr. 5 twee maal!).

Totaal uitgegeven: € 148,05 euro (incl. verzendkosten).
Gedeeld door 2 is gemiddeld: € 74,03 euro per object.

Bij de drukker/uitgever: 1 (1).
Via (online) antiquariaat: 1 (4).

Modern: 1 (5).
Marge & klein bibliofiel drukwerk: 3 (1, 2, 3).
Old & rare: 1 (4).

Februari 2021: de aanwinsten...

1. F.B. Hotz: "Joop, Jan en meneer Ginsberg" (Kalmthout, 2021). Door De Carbolineumpers fraai uitgegeven jeugdherinneringen van de schrijver B.F. Hotz (1922-2000) aan het Leidse antiquariaat. Met een brief van Hans van Straten en een nawoord door Arne Steenkamp. Oplage: 65 genummerde exemplaren met geelpapieren band in cassette (ik bezit nr. 12). Direct via de uitgever gekocht (na ontvangst van de prospectus) voor € 70,- euro (incl. verzendkosten).


2. "Desiderata" (Tilburg, 2021). Uitgave (met een door Ed Schilders geschreven top tien lijstje van dringend gewenste, maar onvindbare titels) aangeboden aan leden van het Genootschap van boekenvrienden Desiderata, tevens bewijs van lidmaatschap. Perkamentus antiquarius werd m.i.v. 15 februari 2021 lid, nr.  VE21-0339.


3. [J. Veth] "Paul Verlaine. De rampspoed staat gevreten in de felle knepen" (Tilburg, 2020). Tekst van Jan Veth voor het eerst verschenen in "De Nieuwe Gids" (1892-1893) en opnieuw uitgebracht bij gelegenheid van de opname van de Verlaine-buste in het verkoopassortiment van Schrijversbeelden.nl. Gekregen bij aanwinst nr. 2.


4. Urbaen (M. Kalf(f)): "Kijkjes in de hoofdstad" (Amsterdam, 1873). Particulier samengestelde bundel met alle eenentwintig historische schetsen (inclusief de litho's) die verschenen in: "Het Leeskabinet" van 1873. Gebonden in bruin halflinnen band met gemarmerde platten. Gekocht met vriendenkorting bij antiquariaat Arine van der Steur voor
€ 78,05 euro (incl. verzendkosten). Binnenkort meer hierover in: "Amsterdam volgens Urbaen".


5. Ch. Nodier: "De bibliomaan" (Tilburg, MMXXI). Vertaling uit het Frans door Martin Hulsenboom. Met bibliomaniakale aantekeningen door Ed Schilders & een biografische schets door Peter IJsenbrant. Eerste uitgave van de Stichting Desiderata. Ik ontving twee exemplaren. Eén voor de leden van het Nederlands Genootschap van Bibliofielen (met een voorwoord door de voorzitter van het NGB) dat niet in de handel verscheen. De ander is de publieksuitgave met een voorwoord van Bart van Loo. Gebonden en fraai geïllustreerd met een 'elzevierometer' als boekenlegger (ondanks de twee leeslinten).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten