maandag 1 augustus 2022

Het jaar geboekt, juli 2022

In de rubriek 'Het jaar geboekt' (zie tabblad bovenaan) houd ik bij wat ik gedurende het lopende jaar per maand bij elkaar verzamel. Na afloop van de maand verplaats ik de lijst met aanwinsten naar de startpagina c.q. homepage en geef ik 'de cijfers'. In de rubriek blijven de voorgaande maand(en) als hyperlink aanwezig. Raadpleeg dus regelmatig de nieuwe rubriek om te zien of er aanwinsten zijn bijgekomen (of wacht op het maandoverzicht).

Juli 2022; de cijfers...

Totaal aantal objecten: 8.

Gekocht: 7.
Gekregen: 1

Totaal uitgegeven: € 313,44 euro (incl. verzendkosten).
Gedeeld door 7 is gemiddeld: € 44,78 euro per object.

Via kringloopwinkel: 4 (3, 4, 5, 6).
Via (online) antiquariaat: 1 (8).
Via museumwinkel: 1 (2).
Bij de drukker/uitgever: 1 (1).

Modern: 4 (2, 3, 4, 5).
Marge & klein bibliofiel drukwerk: 2 (1, 7).
Old & rare: 2 (6, 8).

Juli 2022: de aanwinsten...

1. G. Komrij: "De crisis in de bibliofilie" (Tilburg, V-VII-MMXXII [5 juli 2022]). Bibliofiele heruitgave van Komrij's feestrede voor de opening van de tentoonstelling in het Huis van het Boek van: "Het ideale boek, Honderd jaar private press in Nederland" met een epiloog door Paul van Capelleveen.
Het origineel verscheen in 2011 in een oplage van 250 exemplaren, waarvan er eentje in mijn bibliotheek staat. Ik zeurde er destijds over in mijn blog: "Zeurkous". Niet zonder resultaat! Dankzij de excellente Stichting Desiderata, Genootschap van Boekenvrienden, verschijnt deze uitgave nu eindelijk zoals het dergelijke bibliofiele uitgaven betaamt, nl. goed vormgegeven en fraai gebonden met een cahiersteek! Gekocht voor € 19,95 euro (incl. verzendkosten). 


2. I. Boom: "Book Manifest. Books in reverse chronological order 2022-1986" (Keulen, 2022). Deze "Third revised and expanded edition" is dikker en groter dan zijn twee voorgangers (hoog: 4 cm., breed: 5,5 cm. en 4 cm. dik). Het verscheen ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in het Allard Pierson. Eén van de 500 gesigneerde exemplaren (ik ontving nr. 190). Online gekocht via de Dutch Museum Gift Shop voor € 60,24 euro (incl. verzendkosten). Voor mijn Irma Boom collectie met verschillende door haar gesigneerde uitgaven, waaronder de twee eerder verschenen edities van deze uitgave.


Bij mijn lokale kringloop kocht ik deze maand vier boekjes (3 t/m 6) voor in totaal € 8,25 euro.

3. K. Hogenes: "Costelijck Stadswater. Geschiedenis van de Amsterdamse waterhuishouding in vogelvlucht" (Amsterdam, 1997). Voor mijn collectie Amsterdam e.o.


4. J. van der Vuurst de Vries: "Gevaren voor jonge mannen en hoe daaraan te ontkomen" (Amsterdam/Soerabaja, z.j. [ca. 1935]). In dit geval heet het gevaar: 'Druiper' (Gonorroe). Een bestseller, want de eerste druk hiervan verscheen al in 1916!

5. H.L. Batenburg: "Boek voor verloofden en jonggehuwden" (Amsterdam/Soerabaja, 1952). Geïllustreerde uitgave over de voortplanting etc. Ook deze uitgave verscheen al bijna vijftig jaar daarvoor onder een iets andere titel: "Huwelijks-Geheimen voor Verloofden en Jonggehuwden". 


6. "Trauer Album" (Wien, z.j. [1910]). Een bijzonder Joods herinneringsalbum (Duits/Hebreeuws) uitgegeven door Erwin Singer in Wenen. Geïllustreerd en gedeeltelijk voorbedrukt met een jaartijdkalender van vijftig jaar (tot 1961!) voor het ontsteken van de Neer Tamied (jaartijdlicht), alsmede gebeden voor een overleden persoon. In dit rouwalbum (een zogenaamde 'Tal-Orot') is de naam 'Albert Seelman' (overleden op 5 maart 1910) in goud gekalligrafeerd. De bladzijden waar een portretfoto, het overlijdensbericht, de laatste woorden van de overledene en diens grafschrift kunnen worden vermeld of ingeplakt zijn leeg gelaten.


7. W. Heijting: "Letters of leven. Weg uit de wereld van het boek" (Amsterdam, 2022). Gekregen van boekenvriend en mede-genootschapslid (NGB) Wim Heijting. Een novelle die zich afspeelt in kringen van Amsterdamse antiquaren en boekenverzamelaars.
Het is een gebundelde heruitgave van drie eerder gepubliceerde verhalen onder zijn pseudoniem Jim Elting Weihl. Deze werden destijds als nieuwjaarsgeschenk ('eindejaarvertelling') toegestuurd aan familie, vrienden en goede bekenden. Het gaat om: "Gegijzeld door een boek" (Septemvillis, MMXIIII), "De zaterdagbijbel" (Septemvillis, MMXV) en "Letters en leven" (Septemvillis, MMXVI). Het laatste verhaal overigens werd in de heruitgave enigszins aangepast en aangevuld.


8. Letterproef der Lettergieterij 'Amsterdam' voorheen Tetterode; Spécimen genéral de la Fonderie 'Amsterdam' successeur de N. Tetterode (Amsterdam, z.j. [1916]). Zie John A. Lane e.a.: “Letterproeven van Nederlandse gieterijen / Dutch typefounders' specimens” (Amsterdam, 1998), nr. 334). Genummerd exemplaar (5815), met ex-libris van de politicus Ard (G.A.) van der Steur, zoon van de bekende Haarlemse antiquaar A.G. van der Steur (1938-2012). Zeer fraai exemplaar van de befaamde algemene letterproef naar een ontwerp van S.H. de Roos (1877-1962), die ik al heel lang op het oog had. Niet zo lang geleden verwierf ik al de zeldzame voor de Duitse markt bestemde 'uitgeklede' uitgave (zie mijn aanwinstenoverzicht van november 2021, nr. 1). Beide zitten in een overeenkomstige kleur beige linnen stempelband. Gekocht bij antiquariaat Grimbergen in Lisse voor € 225,- euro (incl. verzendkosten).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten