vrijdag 6 januari 2023

Het jaar geboekt, december 2022

In de rubriek 'Het jaar geboekt' (zie tabblad bovenaan) houd ik bij wat ik gedurende het lopende jaar per maand bij elkaar verzamel. Na afloop van de maand verplaats ik de lijst met aanwinsten naar de startpagina c.q. homepage en geef ik 'de cijfers'. In de rubriek blijven de voorgaande maand(en) als hyperlink aanwezig. Raadpleeg dus regelmatig de nieuwe rubriek om te zien of er aanwinsten zijn bijgekomen (of wacht op het maandoverzicht).

December 2022; de cijfers...

Totaal aantal objecten: 6.

Gekocht: 6.
Gekregen: 1.

Totaal uitgegeven: € 131,10 euro (incl. verzendkosten).
Gedeeld door 6 is gemiddeld: € 21,85 euro per object.

Via Boekwinkeltjes: 2 (3, 4).
Via kringloopwinkel: 1 (2).
Via Marktplaats: 2 (5, 6).
Via (online) antiquariaat: 1 (1).

Modern: 5 (1, 2, 3, 4, 7).
Old & rare: 2 (5, 6).

December 2022: de aanwinsten...

1. J. Bernlef (tekst) en Siet Zuyderland (beeld): "Bajesmaf - een bijzonderhedenboek over nederlandse gevangenissen" (Amsterdam, 1974). Uitgave verschenen bij de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam van (hierin gereproduceerde) tekeningen van Siet Zuyderland. Bijzonder exemplaar met handgeschreven onbekend gedicht van Bernlef: "Leeg celinterieur" (gesigneerd) dat niet voorkomt in het overzicht "Achter de rug. Gedichten 1960-1990" (Amsterdam, 1997). Tevens gesigneerd door Siet Zuyderland in een tekeningetje van traliewerk. Gekocht bij boekhandel Scheltema in Amsterdam voor € 60,- euro. Zie (binnenkort) ook mijn blog "Bij Scheltema Amsterdam, op de 4de verdieping...".  


2. I. Biesheuvel (vert.): "Middeleeuwse verhalen uit de lage landen" (Amsterdam, 2008). Kringloopvondst voor € 2,- euro meegenomen.


3. R. Jayasena: "Graaf- en Modderwerk. Een archeologische stadsgeschiedenis van Amsterdam" (Amsterdam, 2020). Voor mijn collectie boeken over de (archeologische) geschiedenis van Amsterdam. Gekocht via Boekwinkeltjes (en vervolgens door de verkoper langs gebracht) voor € 5,- euro.


4. E. Klijn en R. te Slaa: "De NSB. Twee werelden botsen, 1936-1940" (Amsterdam, 2021). Eindelijk het tweede deel gekocht via Boekwinkeltjes voor € 31,- euro (incl. verzendkosten). Net als deel 1 een vuistdik boek (999 bladzijden!). Dergelijke omvangrijke papierbergen zijn m.i. beter af als ingebonden uitgave in een linnen band met stofomslag. Nu weer wachten op het derde en laatste deel...


5. C.J. Gimpel: "Amsterdam in de Negentiende Eeuw" (Amsterdam, 1909). Oblong uitgave met 26 afbeeldingen (reproducties van tekeningen, gravures en foto's) van Amsterdam. Gekocht via Marktplaats voor € 19,10 euro (incl. verzendkosten). Ik had al - lang geleden - bij antiquaar Jos Wijnhoven van dezelfde auteur en uitgever: "Op en om den Overtoom van Anno 1601 tot heden" (Amsterdam, 1908) gekocht. Eveneens een oblong uitgave die antiquarisch zeldzamer is. 


6. Catalogus van N.W. Hesselmans & Zonen. Fabriek van lijkkistbeslag en rouwartikelen (Amsterdam, z.j. [ca. 1950]). Gekocht via Marktplaats voor € 14,- euro (incl. verzendkosten).


7. M. Hulsenboom: "Het was de avond voor het kerstfeest. In de bieb" (Tilburg, MMXXII). Kerstgroet van bestuur en redactie van Stichting Desiderata.


Ik wens al mijn trouwe Bloglezers, Twitter- en Mastodonvolgers, een gezond en voorspoedig 2023.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten