vrijdag 25 januari 2019

Waarschuwing aan de mannen!


Gebruik makende van kleine deelcollecties in mijn bibliotheek heb ik de afgelopen tien jaar op mijn blog tal van onderwerpen de revue laten passeren. "Blanke Slavinnen; een bibliografie" is daar een goed voorbeeld van. Daarmee lijkt een onderwerp afgerond maar feitelijk is het telkens min of meer een tussenstand want het verzamelen gaat door en zo af en toe vind en koop ik een aanvulling. Alle nieuwe aanwinsten worden sinds kort uiteraard keurig vermeld in de rubriek "Het jaar geboekt" maar soms is er extra aandacht in een apart blog nodig.

Ditmaal betreft het een bijzondere aanvulling op mijn collectie anticonceptiebrochures en - prijscouranten (waarover ik schreef in: "Vrouwenbeschutting" en "Over vaginakogels, zaadslingeren en Atakos"). De zeldzame brochure op A5 formaat die ik via Marktplaats kon bemachtigen, inclusief los inlegvel 'Jeugd - Kracht - Gezondheid', telt twintig bladzijden en is getiteld: Wat moet de Jongeling en de Man weten?" ([z.p.], [z.j.]). Over de auteur, ene dr. Tailleur in Parijs, heb ik niets noemenswaardigs kunnen vinden. Ik heb in openbare collecties geen tweede exemplaar aangetroffen en daarom toon ik hier de hele folder, met inlegvel.


De overvloedige reclame maakt duidelijk dat het gaat om een uitgave van C.F. Schneider, met filialen in Den Haag en Amsterdam die in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw gespecialiseerd was in 'Sanitas' anticonceptieartikelen.

Boven de titel staat: "Waarschuwing aan de mannen!" waarmee deze uitgave, anders dan mijn eerder besproken voorbeelden, zich nadrukkelijk richt tot mannen (en jongens). Mogelijk is deze brochure identiek aan "De Man" waarmee Sanitas veelvuldig adverteerde, naast "De Vrouw", een brochure die ik al liet zien in "Vrouwenbeschutting".


Het artikel van dr. Taileur waarschuwt (zoals meestal in dergelijke brochures) tegen prostitueebezoek en onanie. Daarnaast komen de drie meest voorkomende venerische (geslachts) ziekten aan bod, de eenvoudige - of weke sjanker, de druiper en syfilis, met een uitvoerige beschrijving van de symptomen. Ondertussen wordt onderaan elke bladzijde reclame gemaakt voor het wondermiddel Kavakavan ('groote flacon fl. 2,40'), gemaakt van de kava plant (Piper methysticum). Verder worden in deze brochure aanbevolen; dr. Jansonias pillen, rugpijn-nierpillen van dr. Richter, dr. Heilmans middel tegen jeuk, wonderzalf 'Sanitas' en dr. Legol's inspuiting.
De laatste paar bladzijden zijn gevuld met reclame voor 'preservatifs' oftewel condooms, suspensoirs, sponsjes en injectie-spuiten. De aanbevolen preservatifs dragen namen als 'Neverrip' ("zeer bekend goedkoop Merk, wordt veel geïmiteerd en vervalscht"), Tip-Top (een oude bekende), 'Liberty' en 'Apollo' ("Het Ideal wat men van een prima Preservatif kan vergen"). Ook wordt een vrouwencondoom aangeboden; 'de Fransche ontvanger voor dames' die in de eerder uitgegeven brochure "De Vrouw" (1907) nog werd aangeprezen als 'Amerikaansche preservatief'!De kennisgeving op de achterzijde meldt ter geruststelling dat iedere bestelling zorgvuldig wordt verpakt en verzonden "Verzegeld en van lak voorzien, zoodat niemand kan bemerken wat de inhoud is, op verlangen zetten wij geen naam van den afzender op het pakket omdat nog enkelen op kleine plaatsen dit bezwaarlijk achten".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten